Lisan Lauvenberg overleden

haar 60ste verjaardag heeft ze net gehaald – met enige hoop nog. Lisan – een belangrijke vrouw in mijn dichtleven overleden wordt mij bericht. komt hard aan. eijlders, helmers in de vorige eeuw altijd was zij waar de poëzie was. ik noemde haar de koningin van Helmers – waar zij met vriendinnen elke maand weer een poëziefeestje wist te maken. aan pomgedichten site heeft zij mooie en bijzondere bijdragen geleverd – prachtige gedichten en op de en voor de vrijdag scheef ze een aantal columns. ik wens familie van Lisan heel veel sterkte. namens de mensen van de site hier en namens mij persoonlijk. ik nodigde haar uit op mijn feest in blooker – een paar jaar geleden – ik wilde op dat feest alleen mooie en belangrijke mensen in mijn leven omarmen. bij die mensen hoorde zij.


3 jul 2021 05:16
 
Verzonden door Lisan: 3 juli
Verjaardag 60 jaar. Info volgt nog.
Verzonden door Lisan: 3 juli
De uitgezaaide kanker lijkt te zijn vertraagd. Bestraling heeft goed geholpen. Schrijven lukt nog niet goed.
 
 
——
10 jaar eerder schreef ze:
 

50

Ik voel me niet bepaald feestelijk nu
niet feestelijker dan net.
Mijn favourite detective is net afgelopen
en het regent buiten.
Ik adem in
en adem uit.

Morgen is er feest
een feest waar ik zelf graag ben
omdat al mijn mensen komen
en als ze niet kunnen komen
dan zijn ze op vakantie of treurig
of gewoon al dood.

Ik ben knap in overleven
nog beter in leven en vrolijk zijn
nog beter in over gisteren treuren
en me dan toch verheugen
op elke nieuwe dag.

Ik adem in
en adem uit.
Tot nader besluit.

©Lisan Lauvenberg
17 juli 2011
ik zal Lisan herinneren zoals ze was – blij en enthousiast – dansend op de woorden van de taal

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter