Pieter Stroop van Renen wint de enige echte virtuele – vrij naar een Meander interview met een wijsneus – dichters kennen een eigen werkelijkheid – trofee op pomgedichten punt nl

na de reis terug uit Berlijn in het overwegend rustige dorpje aan de noordzee – we noemen het al eeuwenlang amsterdam – genietend van de werkelijk prachtige bijdragen van hele bijzondere dichters – dichters dank jullie wel – en vanmiddag na de vaste maandagbijdrage van Karin Beumkes hier op de site – doen we het nog eens dunnetjes over met een drieluik van ANKE LABRIE – is het aan mij de eer om eremetaal uit te reiken. ik houd het bij goud! goud voor het de lezer innemende en zo originele gedicht van
 • Pieter Stroop van Renen
 • – onder zijn gedicht leest waarom – van harte Pieter!  <!-} –>
  Toch wel fijn dat Pieter de weg heeft gevonden naar de pomgedichten zondagochtendwedstrijd. hier in Berlijn glimlach ik om het zeer geestige gedicht van deze dichter. je moet altijd als dichter  oppassen dat je niet de cabaretier uithangt. in dat vak zijn cabaretiers nu eenmaal meer bedreven. maar hier wordt geestigheid toch echt verbonden met een knap staaltje dichtkunst. Pieters performance in Café Eijlders vorige maand was ook al zo sterk – en zijn optreden deze week hier op de pom niet minder. zo een gedicht dat de dichter na aan het leven staat. dat is een vorm van light verse en indrukwekkend origineel. dichters aller landen pas op uw woorden.
  • met een antwoord van Vera van der Horst
  • Rik van Boeckel: hij fluistert zijn zinnen de hemel in…
  • Max Lerou: Ik ben een winterdichter
  • Frans Terken: water verplaatsen tegen de golven in
  • Pieter Stroop van Renen: door een vrouw bedreigd – herstel: door een gedicht
  • Cartouche: zo zie ik ons – het liefst elke dag een ‘minuut’

  wie wint de enige echte virtuele – vrij naar een Meander interview met een wijsneus – dichters kennen hun eigen werkelijkheid trofee op pomgedichten punt nl?

  altijd op zoek naar een werkelijkheid die er toe doet – zo zijn dichters. we lezen het elke week heel graag hier op de site – wat is uw werkelijkheid? u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd. (de uitslag zal maandag bekend worden gemaakt)


  dichter
   
  natuurlijk weet ik
  wat ik  (…)
  je deed
   
  hoe de wereld
  anders was (…)
  naast me
   
  hoe je uitkeek
  naar (…)
  vul maar in
   
  alles
  omarmde
  zelfs (…)
   
  maar ja
  het leven is geen (…)
  carnaval
   
  en een dichter niet echt
  een (…)
  nee echt niet
   
  daar zijn ze
  niet voor in de wieg
  gelegd
   
  maar weerstaan zal ik je niet
  je tover pracht aan woorden
  maar ook wie je bent hoor
   
  pom wolff
  dichter
   
  natuurlijk weet ik
  wat ik nagelaten heb
   
  hoe de wereld
  anders was geweest
  als ik je had toegelaten
   
  hoe je uitkeek
  naar ook maar enige aanmoediging
   
  alles
  omarmde
  zelfs (durf ik niet te zeggen)
   
  maar ja
  het leven is geen lolletje

   en een dichter niet echt
  een versierder
  nee echt niet
   
  daar zijn ze
  niet voor in de wieg
  gelegd
   
  maar weerstaan zal ik je niet
  je tover pracht aan woorden
  maar ook wie je bent hoor
   
  Vera van der Horst hahaha dank je wel lieve vera voor de antwoorden op de niet gestelde vragen. de laatste strofe geldt jou zeker – waarom zou ik ook jou moeten weerstaan – en zo heel vaak ook je mooie woorden hier in de ‘wedstrijd’ en wie je bent zal ik niet vergeten.


  De maanfluisteraar

   
  De maan hangt hoog en licht
  kraters luisteren naar de stilte
   
  op het platform fluisteren woorden
  op het ritme van de zachte wind
   
  de maanfluisteraar heft zijn armen
  naar de lichtende herfstige hemel
   
  kosmische energie daalt langzaam neer
  in zijn door ritmes gedragen handen
   
  de levenslijn sluipt verder in seconden
  overdenkt de dagen en weken achter hem
   
  de maan kijkt rustig toe en zwijgt
  hij fluistert poëzie zij stijgt en stijgt
   
  het ritme van de natuur bonst op zijn hart
  hij fluistert zijn zinnen de hemel in.
   
  Rik van Boeckel
  Terra Aguila. Ibiza
  21 oktober 2021


  <! –>
  rik zit lekker op Ibiza. op FB zijn de foto’s te bewonderen. van hoog tot laag, van de zon en de maan – het leven, de jaargetijden, de natuur, de kosmos, de poëzie en de ritmes – ze doen allemaal mee om van een gedicht een echte rik van  boeckel te maken – zo schept een dichter een bestaande werkelijkheid en vormt deze tot een rik van boeckel universum zonder weerga.

  Ik ben een winterdichter

  Bij mooi weer verblijf ik aan de zeereep
  Noem mij zomerhedonist

  De stad de mensen en de zee
  Het zijn de bronnen waaraan ik mij laaf

  De mensen merken wel eens op dat ik zo weinig over de liefde schrijf
  Het klinkt als een verwijt

  Ik vertel ze dan dat harde woorden ook van liefde kunnen zijn
  zoals gesteente soms zacht

  De stad brult meerstemmig
  Eenstemmig klinkt het

  De zee wacht
  De zee ruist


  ml


  <!–>
  Max Lerou voor al uw dichtwerkzaamheden! hahaha. rekent de winterschilder halve prijzen – bij Lerou is geen korting te verkrijgen op poëzie. en zo hoort het ook. exclusief geschreven, exclusief geplaatst en alleen voor de poëzie- liefhebber toegankelijk. harde woorden van de liefde die in een vorm van contemplatie de weg vinden aan het einde van dit gedicht.
  Invulling

  Kijk of je steeds meer invulling
  kunt blijven geven
  roept de coach op de racefiets
  vanaf het jaagpad

  makkelijk praten met wind in de rug
  terwijl de spanen met moeite
  water verplaatsen tegen de golven in
  kromt de rug dan knikken de knieën

  de dijk bevolkt met een colonne fietsers
  roeiers trekken zich bijna uit elkaar
  halen nog eens heel diep adem
  alsof het dan genoeg ingevuld is

  de wandelaar loopt maar in de weg
  gaat als er weer een bel klinkt even opzij
  twee stappen vooruit en een achteruit
  de invulling van een springprocessie


  © FT 23.10.2021


  <!–
  –>
  alsof Frans een wandelingetje heeft gemaakt langs de Amstel – daar kom je deze tafereeltjes tegen. door de dichter zorgvuldig in de strofen geplaatst – frans heeft natuurlijk op een bankje ezeten langs de amstel in de zon. de poëzie voltrekt zich voor zijn neus – in bloed zweet en tranen de werkelijkheid.  <!–
  wie wint de enige echte virtuele – vrij naar een Meander interview met een wijsneus dichters kennen hun eigen werkelijkheid trofee op pomgedichten punt nl?
  altijd op zoek naar een werkelijkheid die er toe doet – zo zijn dichters. we lezen het elke week heel graag hier op de site – wat is uw werkelijkheid?  Verdraaid
   
  mooi zoals jij mij dacht
  in die verlate avonduren
  hoe we ons helemaal gaven
  – what’s up liefde bedreven –
  in brief en videochatbericht
   
  ansichten van azuur en zee
  golven die langzaam komen
  aanrollen, zand uit ogen spoelen
  de horizon nader brengen
  tot alles op zijn kop
   
  jouw buik mijn mond
  je lippen de mijne, hoe we ons
  bovenhalen in elkaar verslikken
  en verstrikken – de wereld
  terugbrengen van knoop
  tot knop die op springen

  zo zie ik ons – het liefst
  elke dag een ‘minuut’
   
  23-10-2021
  Cartouche


  Cartouche schetst op zijn eigen wijze zijn werkelijkheid. altijd is zij aanwezig – de ondoorgrondelijke schoonheid die hem elke week weer opnieuw voor existentiële levensvragen stelt. altijd weer wordt er ook iets van een afrekening meegegeven aan de woorden (verslikken/verstikken) en altijd weer is er ook sprake van iets van een conclusie: zie daar hoe het leven is, we doen het er maar mee – we moeten wel. de lezer weet hoe mooi het leven (én haar lichaam) kan zijn en hoe verstikkend evenzeer het samen zijn. de werkelijkheid van de dichter is ook die van de lezer.

  Share This:

  Gepubliceerd door Pom Wolff

  Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

  Doe mee met de conversatie

  1 reactie

  1. Invulling

   Kijk of je steeds meer invulling
   kunt blijven geven
   roept de coach op de racefiets
   vanaf het jaagpad

   makkelijk praten met wind in de rug
   terwijl de spanen met moeite
   water verplaatsen tegen de golven in
   kromt de rug dan knikken de knieën

   de dijk bevolkt met een colonne fietsers
   roeiers trekken zich bijna uit elkaar
   halen nog eens heel diep adem
   alsof het dan genoeg ingevuld is

   de wandelaar loopt maar in de weg
   gaat als er weer een bel klinkt even opzij
   twee stappen vooruit en een achteruit
   de invulling van een springprocessie

   © FT 23.10.2021

  Laat een reactie achter