PETER BERGER: ‘Het ene moment loop je over. Bruisend van energie. Alsof een vuurdraak de regenboog in je hoofd doet kloppen. Ready to create. Een instant later ben je niks. Nakko zero nul…’

Ze is nog niet bleek vertrokken en ik mis haar nu al. Huilebalk! Fok Eva. Fok her! Fok Eva. Fok. Fok. Fok! Ik wil het wel uitschreeuwen. Ik wil krijsen en brullen tegelijk. Ik wil mijn pijn gorgelend uitbraken zodat mijn lijden door hele wereld gehoord wordt. Maar je weet hoe dat gaat. Het ene moment loop je over. Bruisend van energie. Alsof een vuurdraak de regenboog in je hoofd doet kloppen. Ready to create. Een instant later ben je niks. Nakko zero nul. Ontdaan van alles wat je menselijk maakt. Sucked. Drained. Dried out. Leeggezogen. Geketend door schaduwmonsters uit het gitzwarte donker.

Je wilt niet eens meer brullen, krijsen of het uitschreeuwen, ook al zouden de goden het je toestaan. Laat staan je ellende uitkotsen. Powerless ben je. Maar zelfs als je het wel zou kunnen, jezelf verzetten, zelfs dan, dan wil je het nog niet. Zelfs niet heel stilletjes. Of stiekem. Want je wil nog maar een ding: je in haar schoot laven aan haar liefde. Tegen elke prijs. Koste wat het kost. Ook al moet je voor eeuwig door het stof om haar te mogen aanbidden. Dat is wat godinnen met je doen. Je onderwerpen. Fok them! Die godinnen in hun slangenkuil. Beware! Niets daarvan is Eva vreemd.

Let’s face it. That’s what godesses do. Maar Eva is meedogenloos als de liefde zelf. Grenzeloos vrij is ze. Ze voelt! In de kleurloze leegte van het niks heeft ze in een onbewaakt ogenblik haar hart voor mij geopend. Voor altijd roodheet is het. En geel. En blauw. Alle kleuren heeft het. Haar hart. Gebrandschilderd door het drakenvuur waarin de goden het ooit gesmeed hebben. Haar hart. Mijn hart. Nooit meer huilen zal ik. Nooit meer janken. Ik ga lachen, brullen, krijsen en schreeuwen. There’s a rainbow beating in my heart.

Peter Berger

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter