zomer 2021: Yvonne Koenderman: ‘in een bootje met Jan Rot…dan mag je toch niet klagen over vermoeidheid, of een kilootje minder, dan mag je blij zijn dat je leeft en dat bootje in kan, om daarin, voor en na te genieten van Poëzie Lagogo…’

ik bak koekjes en zoete broodjes, flaneer door het park en blijf vooral lachen
ben vandaag de lang roodharige vamp, morgen de korte krullenbol en s’avonds de oude taart. “Iedere dag een nieuwe vrouw en toch zo vertrouwd, wie wil dat nu niet” roept mijn man gekscherend wanneer ik naar beneden kom met mijn kleding in barokstijl en strakgeregen corset, wat adembenemend zou moeten zijn, maar tegenwoordig gewoon over het hoofd naar beneden getrokken kan worden.

Hoe goed het ook gaat, het blijft keuzes maken,waarbij wat kan en de daadwerkelijke wensen steeds weer op de weegschaal gaan. Een gewichtig iets, wat zo luchtig mogelijk bekeken nog steeds afneemt zonder echte reden. nog even en ik ben de slankste in huis, maar wat zeur ik, het gaat goed. Na alle romantiek en muziek van het afgelopen weekend storten we ons komende zondag in een bootje met Jan Rot…dan mag je toch niet klagen over vermoeidheid, of een kilootje minder, dan mag je blij zijn dat je leeft en dat bootje in kan, om daarin, voor en na te genieten van Poëzie Lagogo, Dee,de andere Von die Italiaanse Feyenoord fan en nog veel meer.

Dat betekent dus niet langs bij een verjarende Troost, maar zo lang ik nog afhankelijk ben van mijn lieve privé chauffeur die me graag afzet of ophaalt als dingen in de buurt zijn zetten we de avond waar we alle gemiste seizoenen goed in moeten halen nog maar even in de wacht, laten we de zelfgemaakte vlierbloesemchampagne nog even rijpen om uiteindelijk het leven in 040 knallend te vieren. Het gaat goed, en vanavond dan maar het pittig donker met rood en de luchtige doorzichtigheid voor weer die “andere” vrouw, die net als de anderen gewoon is wie ik ben.

Yvonne Koenderman

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter