PETER POSTHUMUS in BAR JOOST met ‘ALLEEN DE WOORDEN’ – én oa met starik, wigman, zwagerman, wieg en de hand van cateleine – een verslag

de namen vielen gisteren als mussen dood van het dak terwijl het toch regende. starik, wigman, zwagerman – een ontbrak er nog – hoe heet ie al weer – oja rogi wieg – dat was hem – zo zaten we bij elkaar in BAR JOOST – joost van joost zwagerman sprak onno. verder aan tafel annemarie, cateleine peter posthumus en ondergetekende.
op nieuw de nieuwe bundel van peter posthumus – Alleen de woorden – aan de orde van de dag – woensdagavond  nogmaals op de boot van cateleine – HET EINDE VAN DE WERELD een optreden van peter posthumus. een hele tour maakt de man die in denemarken huist door het amsterdamse.
gisterenavond had zij natuurlijk weer  haar hand erin. elke maand schrijft een dichter een gedicht op de spiegel in BAR JOOST nadat gastvrouwe cateleine het gedicht van de vorige maand liefdevol verwijdert. de beurt aan peter posthumus deze maand die het spiegelgedicht inlijstte en met een verzorgd optreden de seance afsloot.
de man uit denemarken, de man met unieke levenspoëzie. geen gram teveel aan woorden en elk gedicht met body. de recensie van de bundel zal binnenkort natuurlijk te lezen zijn op pomgedichten punt nl – het is heerlijk zou joz knoop opmerken om poëzie voor de boeg te hebben – de wetenschap dat je er  steeds een hapje van kunt nemen maakt van de meest geoefende lezer een hongerig kind.
het was mooi in bar joost – de levenspoëzie van peter posthumus was mooi – de hand van cateleine was mooi. woensdag zal het weer mooi zijn op het einde van de wereld. zo mooi moet poëzie zijn. Alleen de woorden.
Vermoei de woorden niet
met waar ze onder lijden
met ongerief en gram
onbeduidend leed,
obsessief gedram

bevrijd ze uit hun
dagelijks gezeik
laat ze dansen springen
en schreeuwen tegelijk

laat hetklinken zoals het
nog nooit geklonken heeft.


Peter Posthumus

en uit een eerdere versie van het gedicht deze prachtregels nog:

laat ze verblinden met
licht dat mooier is
dan dat van regenbogen

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter