Frans Terken wint de enige echte virtuele – naar maarten van roozendaal – ‘alsof er niets is gebeurd’ – trofee op pomgedichten punt nl Luk paard zilver.

ik kies deze week – onder de gedichten leest u de verantwoording -natuurlijk ook met dank aan alle dichters die troostrijke gedichten instuurden – ik kies voor de bevrijdende verhalende poëzie van Frans Teken – goud – en de sprankelende bruisende taal van Luk Paard – zilver – van harte dichters!

‘Even weg uit wat is geweest, op weg naar nieuw, soms is het een ontmoeting, …., soms de woorden van een dichter’ schrijf je; ik was even weg, las de woorden van Spaanse dichters; schreef bij terugkomst dit:


Amigo

Er zijn dagen dat je ver moet gaan
voor een ontmoeting met een vriend
een die al jaren op je wacht

samen landen in de stegen van deze stad
wandelen zonder de wijzers van de klokken
over de plaza’s tot waar de poorten staan

een rondgang door wijken en parken
langs bar en theater de statuur van koningen en 
helden de dichters in standbeeld en geschrift

alsof het van een hogere orde is
zweven boven daken en koepels
tot het late licht de avond inluidt

even rust als in de verte het gebergte
in zachte zon die nog schijnt op de toppen
bedekt met een rand van sneeuw 

de geur opsnuiven van deze stad dit losse leven  
op het lijf geschreven tot diep in de nacht
glans in de glazen – hoe het ons vleugels geeft


© FT 08.02.2023

een prachtig relaas – er even tussen uit – dat je soms ver moet reizen – ver moet gaan om een vriend – vrienden te ontmoeten – om met hoeveel verleden ook – de dag te genieten – de stad te genieten – de avond de drank – prachtige troostrijke rustgevende regels en de mooiste is deze: ‘even rust als in de verte het gebergte’- Frans legt zijn woorden op het gevraagde thema: niet dat het verleden ontkend hoeft maar soms is het wel fijn om even niet aan verleden te doen – om op te ademen,  – even weg uit wat is geweest – op weg naar nieuw.
onder’n sterrenhemel…’n echte zomernacht…we zoude’et liefde noeme…lang…fel vol passie…tot bleek hoe hard…en asof’r niets is gebeurd:


“ ‘n laatste keer “

de nacht hing vol sterre
zij speelde schaduwe
om ons heen

jij en ik die van voluit
asof’et de laatste keer
‘k voelde hande grijpe
we zoude houde
asof’r nooit genoeg
nooit die laatste keer

in de ochtend dan
deed je zonder’n kus
en ik alleen

© luk paard (de rockdichter)

de levenslust spat van de beginregels af  – in een heerlijk woordenspel – het is haar allemaal toch net teveel geworden moeten we begrijpen – en daar sta je dan – desolaat en aangevreten door de pijn. valt de stilte in. dichter paard weet wat leven is en van de stilte ook.

  • FRANS TERKEN – even rust als in de verte het gebergte
  • RIK VAN BOECKEL – de tijd leeft ongestoord voort
  • IEN VERRIPS – zo kan het worden weer misschien
  • LUK PAARD – we zoude houde asof’r nooit genoeg
  • JAKO FENNEK – een nacht waarin de liefde woord wordt
  • ANKE LABRIE – het was ook allemaal zo snel gegaan
  • ROB MIENTJES – Een plek blijft leeg
  • VERA VAN DER HORST –
wie wint de enige echte virtuele – naar maarten van roozendaal – ‘alsof er niets is gebeurd’ – trofee op pomgedichten punt nl?
 
 
‘alsof er niets is gebeurd…’ zingt maarten van roozendaal – niet dat het verleden ontkend hoeft maar soms is het wel fijn om even niet aan verleden te doen – om op te ademen,  waar maarten van roozendaal ook ‘mooi’ over zong – even weg uit wat is geweest – op weg naar nieuw.
soms  is het een ontmoeting, soms de hoop, soms de woorden van een dichter, een zanger,  die je over een dood punt heen brengen. troosten.  we lezen ze graag – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd
 
 
 
ik heb geen reden
er is geen grond
jíj laat geen ruimte
voor verleden

alleen al
je bestaan te weten
is meer
dan ooit in mij bestond
 
ik zag je kijken
niemand was ooit dichter bij
ik zag je ogen
en ik zag mij

 
pom wolff
 
 

Wat een mooi lied van Maarten van Roozendaal. Hier is mijn bijdrage.
Met dichterlijke groet,
RikDe driesprong

Het heden is de puzzel
horizon verdwaalt nimmer

wandelend naar nu geeft betekenis
onder de muziek van morgen geen gemis

het gebeuren danst ons los
de tijd leeft ongestoord voort

de weg naar de schaduw van de maan
blijft in het geheugen staan

de driesprong leidt kansrijk verder
we laten het verleden eenzaam achter.

Rik van Boeckel
11 februari 2023

een echt boeckels woordenspel met het heden en het verleden en alles wat daartussen denkbaar is – met die mooie regel ook: ‘de tijd leeft ongestoord voort’ – een onvergankelijke regel die rik aan de poëzie schenkt.


Hoi Pom,
 Het went niet. Ik zit bij een vriendin van wie zojuist haar man dood is gegaan. Wat een verdriet.
De prijs van ouder worden geloof ik.heel even na het slapen
net voor het echte wakker zijn
als onverbiddelijk de waarheid binnendringt
dat zegenend moment
van bijna onnozele onwetendheid
heel even maar
toch is het dat moment
waarvan je weet
zo kan het zijn
zo kan het worden weer
misschien

Ien Verrips – feb. 23

ik ben niet zo van de bijvoeglijke naamwoorden – ze voegen teveel persoonlijks toe aan de woorden die er echt toe doen –  echt / zegenend en onnozel mogen geschrapt het gedicht wordt er niet slechter van.

dat moment
van bijna onwetendheid


dit fragment bevat meer poëzie dan het met gevulde koek en bijvoeglijk naamwoord geladen geheel dat de lezer geen enkele ruimte meer overlaat – ach laat ik ook eens overdrijven.

het is ook een onevenwichtig gedicht – is kopzwaar – het eerste gedeelte staat bol van de bijvoeglijkheid en de laatste regels zijn kaler van inhoud dan nodig.
het gedicht lijkt wel een turks flatgebouw net voor de beving – als de grond beeft stort dit bouwwerkje zeker in. ligt de lezer onder het puin te kreperen. dat moeten we niet hebben.

Dag Pom,
Koud maar mooi in het Zwitserse. Uitmuntende gelegenheid om te dichten. Hier mijn bijdrage.
Ik hoop dat het je goed gaat? Wens je in ieder geval een fijn weekend. Groet van Jako.zelfs vogels blijven zingen

ver terug de dagen
waarin hij de zin van het leven zoekt
maar in de loop der tijd
ontdekt hij toch bij toeval
dat zijn leven een schimmenspel
van woorden is
tussen dageraad en schemering
tussen schrijven en lezen
vertellen en luisteren

er volgt een nacht waarop
de dag met moeite aanbreekt,
een nacht waarin de liefde
woord wordt, een nacht waarin
de vogels zelfs blijven zingen

jako Fennek

ja die nachten bestaan vertel mij wat – toch wordt dit gegeven hier niet helemaal eenduidig over het voetlicht gebracht. de woorden zijn net te hoogdravend gekozen – zeker die in de tweede regel. nee de vogeltjes zingen dit keer niet echt geloofwaardig in de nacht. maar er mankeert meer aan het gedicht – normaal zou ik met het weglaten van wat woorden het gedicht redden – hier moet ik teveel weglaten.


een tijgerbroek heeft ze gekocht
ze zag hem hangen bij een kraam
dwars door haar tranen heen 

het was ook allemaal zo snel gegaan
in nog geen week ineens een weduwe
dacht aan haar oma’s altijd in het zwart
en hoe vreselijk oud die toen al waren 

maar een keer heeft ze hem gedragen
die avond in een onbekende kroeg
waar ze zomaar in haar eentje 
naar binnen was gestapt


ze is tot sluitingstijd gebleven 
en heeft nog nooit zoveel gelachen

anke labrie
11-02-2023

een herkenbaar tafereel – om wat was maar even te laten voor wat het is – een onmogelijke missie – maar dat wist zij ook wel. deze bittere waarheid mis ik een beetje in de woorden.


Tussen bedrijven en carnaval door, voor Maarten, dichter, kanjer, muzikant.


Alsof er niets gebeurd is

Nette kleren aan
zwijgzaam de conversatie

Een plek blijft leeg
stilte, waar blijft ie nou

Tijd niet gehaald
lange haren ongekamd

Smakkend eten
pa staat op, helt over tafel

Haalt uit en mist, niemand lacht
boze pa trekt langzaam terug

Steunt in bord tomatensoep
rode waterval op zondags hemd

Pa zet zich neer
alsof er niets gebeurd is

Tot het lachen hem vergaat

Rob Mientjes

ha een aparte open interpretatie – een familiegebeuren – niet uitgeschreven – de scene laat zich nog door de filmregisseur verder invullen afhankelijk van de andere gebeurtenissen die we hier niet voor ogen krijgen. bij de dichter Mientjes weet je heel vaak niet waar je aan toe bent. dat heeft wel wat. ‘een plek blijft leeg’ voor mij de mooiste regel met de meeste zeggingskracht los van de verhalende invulling.
Goedenmorgen – Mooi gedicht van jou, ik herinner me het niet, is het een nieuwe?
Mooi stukje ook over, een collega, neem ik aan. Een week van afscheid nemen en herinneringen voor jou.
Helaas heb ik niet voldoende focus, mn moeder is er weer een week, dat leidt erg af. Miss dat ik morgenochtend de geest krijg, maar ik vrees van niet, ze staat erg vroeg op en kan zelf geen koffie zetten, daarna gaat ze praten.


hahaha daarna gaat ze praten – dank je en goed luisteren hoor! beste groet

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter