GERDIN LINTHORST in 2015 – ‘Licht aangedaan keek ik om me heen, de hele kantoortuin verblikte noch verbloosde en liet de blik ritmisch gaan van laptop naar smartphone en vice versa.’

gerdinx

 

Goedendag poëten en anderen,

Ik ben rijk gezegend met moederinstincten, maar de jeugd van tegenwoordig….ik weet het niet. Neem nu het hedendaagse café-leven. Ofwel men waant zich in een kinderdagverblijf, ofwel in een trendy opgetuigde kantoortuin.
Hoe vaak gebeurt het niet dat je, peinzend in je glas gedoken, wordt getroffen door een hard plastic voorwerpje. Autootjes meestal, van kleine etterige jongetjes die schreeuwend rondrennen terwijl hun babyzusje in de bovenmaatse kinderwagen die elke doorgang verspert, ligt te krijsen dat iedereen het horen en zien vergaat. Behalve dan de gelukkige jonge moeder die in een kennelijk zeer belangwekkend gesprek is gewikkeld met een andere jonge moeder.
Inplaats van een solide bittergarnituur wordt er een beugelflesje geserveerd gevuld met olijfolie waarin men het donkerbruine boerenbrood kan dopen. En dat is maar goed ook, dat men dat brood ergens in kan dopen. Ware dat niet zo, men zou er het ganse gebit op stukbijten, de tanden en kiezen vlogen in het rond.
Verandering van locatie biedt weinig soelaas. Zo trof ik mijzelf laatst als eenzame drinker aan tussen de fine fleur van het Nederlandse bedrijfsleven. De jongens tegenwoordig in pak en voorzien van strak getrimd baardje, de meisjes in, nou ja in van alles maar bijna altijd met blonde paardenstaart. En allemaal waren ze deels aan het oog onttrokken door hun laptops. Noest werkende zzp’ers op hun flexplek met gratis WiFi. Wanneer je iets te hard lachte, blikte de hele kantoortuin je verstoord tegemoet.
Maar naast mij trokken twee drinkebroers zich daar weinig van aan. Zij stortten hun hart bij elkaar uit. Zo hoorde ik de meest radeloze innemer verklaren, en hier is geen woord van gelogen: ‘Maar zij windt mij dus helemaal niet op. Totaal niet! Gek, want mooie borsten en een lekker kontje erop. Maar nee, geen enkele opwinding. Terwijl, als ik een eindje fiets, zie ik soms een mooi schaap staan, klein staartje, beetje poep eraan, ja. Dus ik bedoel maar’. Gevolgd door instemmend geknik van zijn overbuurman.
Licht aangedaan keek ik om me heen, de hele kantoortuin verblikte noch verbloosde en liet de blik ritmisch gaan van laptop naar smartphone en vice versa.

 

gerdinx

Ooit was er een tijd waarin men door zware donkerrood pluchen gordijnen een schemerig rookhol betrad waarin na enige turen wat figuren opdoemden, vaak in stemmig stilzwijgen bijeen. Verschillende opties lagen open, je kon een goed gesprek voeren met de immer glazen spoelende kastelein, of meezwijgen met de clientèle die evenwel zomaar kon overgaan tot het bespreken van het leven zo niet de dood. Zelfs heb ik het meegemaakt dat geheel onverwacht een vaste klant zich van zijn kruk verhief en met tranen in de ogen krijtte: ‘Ik wil verkering!!!’
Wanneer het alcoholpercentage tot een bevredigend peil was opgelopen kwam de portie leverworst op tafel, waarna men voldaan de straat op wankelde. Slechts zeer vooruitstrevende vrouwen waagden zich alleen in de kroeg en trotseerden de vorsende blikken en hitsige opmerkingen. En regelmatig zat er een alert meeluisterende columnist aan een tafeltje, met een blocnote voor zijn neus en een pen in de aanslag.
Maar wie kent er Simon Carmiggelt nog. De tijden dat een columnist zijn column uit een. café kon halen zijn voorbij. Alleen op Pomgedichten is er nog zo eentje te vinden. De allerlaatste.

 

Met hartelijke groet,
uw DinLin.

 

onze gerdin kunt u aanstaande woensdag bewonderen op het einde van de wereld. haar columns op de pom. haar poëzie op de boot:

 

bootcat

 

 

 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

1 reactie

Laat een reactie achter