JOLIES HEIJ wint de enige echte virtuele – aan welk vakantiegevoel geeft de dichter zich over – trofee op pomgedichten – ANKE LABRIE zilver


JOLIES HEIJ mogen we op deze zomerdag feliciteren met het door haar verdiende goud. liefde hoop en troost om in te verzinken – we kiezen voor de korte versie – hoe dan ook een werelds mooi gedicht – om even in euforie te verkeren. zilver voor ANKE LABRIE die voor een alternatieve vakantie kiest ergens ver in de ruimte – met een bevrijdend avantgardistische schreeuw vol met dada-elementen wijst anke ons de weg. dames van harte – het was weer mooi.

fernweh is ver genoeg
 
we reizen op de ouderwetse manier
als vogels wiekend op de lucht
we willen ons duurzaam verplaatsen
 
en alstublieft niet te verheven, meneer
de grens is ver genoeg
hinkstapspringend over gesteven lijnen
 
een dagje uit met een peertje in de nok
de boulevard leidt de horizon in
zo zie ik de zon in het glas zakken
 
het onweer is over rijnaken getrokken
dagjesmussen strijken neer in de goot
we zijn allebei al eens doodgegaan
 
aan fernweh, maar hier staan onze stappen
de verte is nooit bereikt, dromen liggen
op het plaveisel in die nabije stad
 
we weten dat treinen niet meer rijden
dan tot dat ene station met lekkend dak
de laatste halte tot verzengend azuurblauw
 
waar ik in jou verzonk
 
 
Jolies Heij 


dit gedicht had zo moeten zijn:
 
we zijn allebei al eens doodgegaan
aan fernweh, maar hier staan onze stappen
de verte is nooit bereikt, dromen liggen
op het plaveisel in die nabije stad
 
we weten dat treinen niet meer rijden
dan tot dat ene station met lekkend dak
de laatste halte tot verzengend azuurblauw
waar ik in jou verzonkdan weet iedereen weer wat poëzie is en moet zijn – met deze 8 regels komen we 2019 door – in deze 8 regels vinden we alles wat een mens moet vinden – hoop troost en liefde en de vurige wens dat ooit iemand zulke regels voor jou zal schrijven.   
 • FRANS TERKEN om het geluk van rust te turven
 • RIK VAN BOECKEL daar zong Cuby Grollo’s Blizzard Blues
 • MERIK VAN DER TORREN op vakantie
 • CARTOUCHE geen zaaien maaien kwellen en kwelen
  geen tongen en handen vol verlangen
 • PETRA MARIA VDE als de regen komt dan dansen we…
 • JOLIES HEIJ de laatste halte tot verzengend azuurblauw
  waar ik in jou verzonk
 • ANKE LABRIE pfiewwie wint de enige echte virtuele – aan welk vakantiegevoel geeft de dichter zich over – trofee op pomgedichten?
 
lekker ruim thema deze week – we gaan de bloedhitte in – maar eerst nog de vruchtbare regen – en dan is er de vakantie – gaat de dichter op reis of reist de dichter het hele jaar al in zijn hoofd dag in dag uit  en is ie/ze eindelijk aan rust toe – een rustige liefde? een roestige liefde? een mooi oord of een mooie moord – we gaan het lezen – we lezen het zo graag wat er allemaal  in de dichterlijke hoofden om gaat. u kent de regels: de gedichten niet te lang svp – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.dat we liepen daar
en vroegen le temps perdu meneer
weet u daarvan?
 weet u iets meer?
 
dat we westmalle
dronken op het marktplein
en jij zei
ik wil wel verdwalen om te vinden
 
praat door zei ik
praat door
nooit eerder zo’n verlangen
voor niemand niet
 
pomwolff
 
 
Schoonspoelen

Laat het hoofd lekker schoonspoelen
alle drukte die erin heen en weer zwemt
nog geen lege blik in de ogen
waar jij al een week mee rondloopt

zo doorzichtig wil ik de dagen houden
uitzicht op de bergen en op wie daar toert
niet het afmattende van blanco blad
dat herhaald om hoofdbrekens vraagt

en zal ik nog een keer koffie
of wil je meteen aan de wijn
naast de voeten op tafel – glaswerk genoeg
om als het niet gaat tegenaan te schoppen

dat we vanavond laat de scherven tellen
om het geluk van rust te turven

FT 20.07.2019


frans is wel aan het dolce far niente gevoel toe mogen we lezen. niet het afmattende dichtwerk maar een uitzicht op de bergen, koffie wijn en scherven om in een heerlijke rust afscheid te nemen van de afgebroken dag. ik heb met strofe een in die zin moeite dat heel strofe een weg kan. die ‘jij’ in de vierde regel is ook niet echt duidelijk. de 10 regels na strofe 1 zijn gedicht genoeg, helder als het nog niet gebroken glas helder als het uitzicht op de bergen.
 


Pom, ik ben nu even op vakantie in Drenthe om daar morgen op te treden op het Taribush Kuna festival.


https://taribushkuna.nl/programma/literair-cafe-door-ria-westerhuis-en-vrienden/


Dit is dan ook mijn bijdrage aan de enige virtuele. 
Ik stuur ook nog een foto. Het buiten land

In de nacht van Ansen
zweten de muggen bloed

de varkens de geiten de paarden
zijn ruikend aan de wereld geklonken

het buiten land is een groen reliëf
van het vlakgeslagen universum

daar zingt geen fado van Lisboa 
kletteren geen castañuelas de Andalucia 
strelen geen chansons des accordeons
de la Dordogne et la Provence 

daar hoor je geen reggae de ska
Jah rastafari geen rumba y merengue
tikt de djembé van Taribush Kuna
het ritme van heide en bos

zong Cuby Grollo’s Blizzard Blues
langs Dwingelderveld Hooghalen
het Drents Friesche Wold

de zomer schijnt daar een dag voorbij
een weekend vooral een week vooraf

dromers in Drenthe denken aan de tijd
dat leven nog een spinsel was van God
poëzie alleen op vakantie was

dichters schrijven dat mysterie op
de fietsen de paden de bomen
smeden deze werelden aaneen

de dag begint zo steeds opnieuw
in een universum van verliefde sterren.


Rik van Boeckel
20 juli 2019
Ansen. Drenthe


was het webmaster niet die schreef:
je kunt veel van mij verlangen, ik wil verder gaan dan ooit, van flatgebouwen springen, hangen, maar wandelen in drenthe?……. nooit!
 
voordat rik poëtisch wordt lezen we toch enige kritiek op het drentse platte platte land, zo volgestouwd met stenen bedden – het ligt gewoon niet lekker – in nederland die hoop stenen.
“daar zingt geen fado van Lisboa …’ dicht rik. muggen, varkens, geiten de hele familie drenthe komt langs – je kijkt je ogen uit. in drenthe is de poëzie op vakantie. het wil maar niet wennen. rik maakt er nog wat van – hij ziet sterren verliefd zijn en spreekt over een mysterie. ik zeg maar zo: je verstaat ze niet.


 


Op vakantie

De afspraak was: hij reed en ik
schreef gedichten,
dus toen de auto panne had,
ging ik zitten op een steen,
zon in mijn gezicht en schreef:
“De schroef van de woensdag ontbreekt”,
liep de berg op tot boven de boomgrens
en schreef: “ Lichter dan lucht de vogel”.
Ik keerde terug en de auto was weg


Merik van der Torrennou dat is fraai – mirjam en merik zien we op de foto mogelijk voor een tochtje  de bergen in. de chauffeur verdwenen. het zwarte gat van de poëzie in gezogen? de berg af op onnatuurlijke wijze? of gewoon rechtsom omdat meneer niet goed tegen dichters kan of tegen kritiek. we zullen het nooit weten. in ieder geval is de auto weg. en boven de boomgrens begint de vakantie voor merik van der torren – ik hoop dat ie voor woensdag terug is. zijn dag op pomgedichten.


Vier dagen lang
 
Geen bergen om tegen aan te kijken
geen toppen, geen verdwalen, geen zon
die brandt, geen martelen, geen blaren
pleisters, zeven heuvelen of maagden

geen zaaien maaien kwellen en kwelen
geen tongen en handen vol verlangen
geen ik of jij aan mijn zijde als een
uit honderd enamorados*van Lorca
 
ook even geen struik die daar verwelkt
in al wat ik bekeek zit ikzelf voor een deel**
 
alleen maar slapen, een kleine eeuwigheid
nietsdoen, geen open ogen die dwalen
om bij zinnen te komen in een uitstap
in deze stille bijslaap-vierdaagse
 
opgeladen weer de klim te maken
naar ons papierwitte stapelbed
de folie van de fado, tonen van
tristeza – als losse stukjes
     poëzie no es nada nao sim***
 
*gelieven;**Fernando Pessoa;*** het is niets, nee ja
 
20-07-2019
Cartouche


een cartouche- je met voetnoten. er moet weer worden geleerd. meneer is niet van plan zijn nest uit te komen. filosofische noteringen van pessoa bij de hand. verder de ogen dicht en luizijn maar.  zo laadt deze dichter zich op. lezen we. 4 dagen lang 4 lange dgen viert cartouche het leven zonder poëzie – nou ja met de ogen dicht toch nog 18 regels geschreven voor pomgedichten – we waarderen het. in nijmegen lopen ze vier dagen om een gladiool. cartouche houdt de gladiolen voor gezien en duikt een bed zonder heuvelen bed in. ieder het zijne maar zo zeldzaam lui zie je dichters bijna nooit.
 
REIZIGER

koffers drijven mij
naar jou
als jurken met vleugels
naar warme oorden

als de regen komt
dan dansen we doorweekt
tussen hoge bomen

wil ik op reis
dan alleen met jou
al het andere
blijft thuis

Petra Maria


ja als het regent staan we in de regen als de zon schijnt kletsnat in de zon – dat waren ongeveer ook de eerste dichtregels van uw webmaster. petra maria staat aan het begin van een rijke carriere. dit gedicht kan beter nog. met name de laatste strofe mist de kracht van een goed gedicht.
Ha Pom,
 
Mijn kortste gedicht ever. Ik ben er wel aan toe onderhand: helemaal niks!
 
Fijn weekend.
 
Hrtegr. 


vakantie
 
pfiew
 
anke labrie

kapper doet u maar lekker kort in dit weer – de dichters doen niet anders. nou meneer wolluf – dichters dichters u bedoelt mevrouw labrie wellicht – een cartouche, een van boeckel – die stomen gewoon door hoor regel na regel. mevrouw labrie weet wel de kern van het thema te raken – uit 5 letters en betekenisloos woord scheppen waaraan ze de de snelheid meegeeft als die van de apollo 13 om aan de zwaartekracht van de aarde te ontsnappen. heerlijk gewichtloos in de ruimte de ruimte in. zo voelt de ware vakantie.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Doe mee met de conversatie

2 reacties

 1. Schoonspoelen

  Laat het hoofd lekker schoonspoelen
  alle drukte die erin heen en weer zwemt
  nog geen lege blik in de ogen
  waar jij al een week mee rondloopt

  zo doorzichtig wil ik de dagen houden
  uitzicht op de bergen en op wie daar toert
  niet het afmattende van blanco blad
  dat herhaald om hoofdbrekens vraagt

  en zal ik nog een keer koffie
  of wil je meteen aan de wijn
  naast de voeten op tafel – glaswerk genoeg
  om als het niet gaat tegenaan te schoppen

  dat we vanavond laat de scherven tellen
  om het geluk van rust te turven

  FT 20.07.2019

 2. REIZIGER

  koffers drijven mij
  naar jou
  als jurken met vleugels
  naar warme oorden

  als de regen komt
  dan dansen we doorweekt
  tussen hoge bomen

  wil ik op reis
  dan alleen met jou
  al het andere
  blijft thuis

  Petra Maria

Laat een reactie achter