Amerswoord – editie 2 een succes! met oa gerard beentjes, jolies heij, bianca hazenberg en hans daalmeijer
De aankondiging: Maandag 25 november is het weer zo ver, dan gaan we van start met de 2e editie van AmersWoord. En jawel, we hebben een locatie! Café Vyssotski aan het Lievevrouwekerkhof in hartje Amersfoort tegenover de Lievevrouwetoren.

in januari gaan ze door – zelfde plaats – zelfde drank. in mijn geval een heerlijke fles chardonetcetera etcetera tot de bodem geleegd – alle controles vrolijk gepasseerd. Jolies Heij de presentatrice – samen met twee mannen bemant zij het open podium. vergeef me dat ik de namen niet paraat heb. leuke locatie – ik zeg doorgaan. een mike is geen overbodige luxe – en dat ik tijdens mijn optreden de kindjes achterin stil kreeg is niet verwonderlijk – de woorden werden grimmiger en grimmiger – terwijl ik zo graag de lieve liefde had bezongen. maar ja dit tijdsgewricht met verwende kindjes, hongkong, klimaatontkenners en andere gekken, verdient nu eenmaal een dichter die honden te drogen hangt – naast verwende kindjes –  aan de waslijn.

er was een onverstaanbare mevrouw die het aan de stok had met een egeltje op het plein voor de lieve vrouwen kerk. of het egeltje nu wel of niet de heilige geest had gegeven bleef onduidelijk. net zo onduidelijk als de poëzie van deze mevrouw. ik zeg mevrouw: poëzie niet doen – gewoon artis!

leuke verrassing was  gerard beentjes op het podium. voordrachtskunstenaar zoals we beentjes kennen. hij haalt uit de gewone wereld van mensen, dieren en dingen het  poëtische – altijd indringend, soms geestig, naar voren. ook kennis gemaakt  met bianca hazenberg en hans daalmeijer. aardige mensen een verrassende ontmoeting. zij traden samen op, wisselden de woorden, een verzorgde performance. Bianca schonk mij nog de bundel ELKE DAG STERVEN  die zij samen met de drie jaar geleden  overleden derrel niemeijer had samengesteld uit hun gedichten aan elkaar geschreven. ik ga lezen. ik vond het een leuke avond. mooie kerstlichtjes op het plein. amersfoort heeft het hoogste amerswoord. en terecht. zegt het voort – zegt het voort.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter