Toestanden in Dordrecht – schending afspraken procedure stadsdichterschap – WETHOUDER DORDRECHT PIET SLEEKING maakt zich voor het leven belachelijk. belediging dichters Peter M. van der linden en Kees Klok.

https://www.rijnmond.nl/nieuws/194903/Nachtburgemeester-van-Dordrecht-wordt-nu-ook-stadsdichter-Echt-bizar?fbclid=IwAR0qIGV3EUALRqMVF2tRB1rnO8fnTqWokkO96zJFkEc2D31ST3Kzy07lvus

Toestanden in Dordrecht – schending afspraken procedure stadsdichterschap – WETHOUDER DORDRECHT PIET SLEEKING maakt zich voor het leven belachelijk. belediging dichters Peter M. van der linden en Kees Klok.

het hele internet staat inmiddels op zijn kop. de wethouder ‘van heel veel’ maar blijkbaar van een heel klein beetje cultuur heeft het in zijn goed geknipte hoofd gehaald om het stadsdichterschap toe te schuiven aan de een of andere kapper die in de wereld van de poëzie totaal onbekend is en met een gedrocht van gedicht de komende twee jaar zich stadsdichter van Dordrecht mag noemen. Geen Josse kok, geen Kees Klok, geen Peter M. van der Linden – voormalig slamkampioen van Belgie, finalist in de poëzie finale van het nederlands slamkampioenschap NK slam, uitgegeven door een gerespecteerde uitgeverij – nee hoor allemaal niet en nada en niks – de wethouder Piet Sleeking van Ruimtelijke Ordening, Water, Vergunningverlening en Handhaving, Levendige Binnenstad, Cultuur en Toerisme, Monumentenzorg en Archeologie, Mediabeleid en Communicatie, Personeel en Organisatie inclusief Projectmanagement, Stadswerven, Gezondheidspark, Herontwikkeling Spuiboulevard/Maasterras

de wethouder van de levendige binnenstad Dordrecht dus – de heer Piet Sleeking – overal een mening over maar van poëzie nul komma nul  verstand heeft gemeend in een totaal verknipte bui om de gewezen kapper Juno Rissema met volgende gedrocht te eren met de titel die natuurlijk gewoon Peter m. van der Linden of Kees Klok toekomt:

moet u eens kijken wat een ellende – ‘dichter’- kapper  Rissema weet ook niet wat hij erover zal zeggen:

De tempel der beschaving

Dordrecht
wat zal ik er over zeggen
De stad, het eiland
of plek op de kaart
De Noord, Merwede
of de Maas
Het begin, de eerste
of geboorteplaats
Een brug over
de kerk zien
en de Wijnstraat horen
Dordrecht
is al achthonderd jaar lang
het gevoel van thuis komen

Juno Rissema 2020

nog erger is dat de procedureregels geschonden zijn – wij komen op dit ernstige falen en verwijt richting wethouder hier op de site terug – dit ruikt naar onethisch handelen, vriendjespolitiek en integriteitsschending. de wethouder kan zijn besluit nog terugdraaien, kapper Rissema kan ook zijn voorgestelde benoeming niet aanvaarden en het stadsdichterschap aan echte dichters overlaten – wij van pomgedichten roepen alle dichters op om vragen te stellen aan de wethouder – wij zullen dat zeker ook zelf niet nalaten. en wij zijn voornemens om de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden van Dordrecht  te benaderen over deze onfrisse zaak. op de site van de gemeente lezen we:

Wethouder Piet Sleeking

Ruimtelijke Ordening, Binnenstad, Cultuur en Toerisme, Personeel en Organisatie

P. (Piet) Sleeking (Beter voor Dordt)

Moet u eens kijken hoe Peter M. van der Linden zijn bloedeigen Dordrecht beschrijft – en vergelijk dat met het broddelgedoe hierboven:


  de verjaardag

er was eens.. het totale niets
en toen.. de big bang
en toen was er even het beetje niks
na adam en eva en obelix

en toen ietsje later
op een fantastische vrijdag
ontsproot dordrecht uit het veen

kalm aan steen voor steen
over de dubbel langs de thure
werd de eerste stad verder nedergezet
door sjacheraars en pioniers

de stad kreeg vorm en ontving in 1220
een stukje perkament van willem en maria
met dertien plichten en rechten

het kreeg rond 1300 stapelrecht en
permanent macht over handel en rivieren
er ontstonden sagen en mysteries
over reuzin hanneken en sint sura

een gouden periode en juist toen
de stad in de bloei kwam
legde de waterwolf van elisabeth
in 1421 de handel en voorspoed en lam
de grote stadsbrand van 1457
kostte zeshonderd gebouwen

dordrecht werd een te omzeilen eiland
met een grote kerk havens molens
pakhuizen en markten voor vis
aardappelen wijn en honger

dordrecht werd een stad van twaalf poorten
addergebroed belastingontduikers zakkendragers
radbrakers dolhuisgespuis bottenkrakers

dordrecht dat belegeringen twisten
geuzen en een beeldenstorm weerstond
dat de statenvergadering de synode
en snode notabelen ontving

dat de gebroeders de witt in 1672 verloor
lafhartig vermoord en verminkt
hun bronzen beeltenis nog fier op stand

dordrecht was de schilderachtige wieg
van het geniale trio bol cuyp en scheffer

dordrecht dat bijna naar de kolere ging
naar de pest de tering de havens stonken
tot aan de galgenplaat tot aan de riolering

dordrecht werd een stad vol beweging en gepuf
van stoom gekraak van molens de paardentram
het groothoofd de maas de noord de merwede
de biesbosch van de vergulde os en oud krispijn
de kaalslag de plek waar pollerrammers zijn

dordrecht is de frikandel en paardenworst
waar de gen-x legging de klederdracht is waar
kunstmin plus bibelot keer xuan de loempiaman
waar budding’ ooit over zei ach wat zal ik er over zeggen

dordrecht stad van wantijpop- en bad
van de krakkemikkige krommedijk
waar het van tribunes schalt
dordtenare dordtenare heej heeej

dordrecht waar het hazelnootgebak schuimt
waar de kroeg de vrijheid te vaak leeg
waar de kauwgommuur het culturele goed
waar de blin-de-lie-den-gast-huis-steeg

waar je scheefleef en mekkert memmekaar
in een legpuzzel van duizend monumenten
waar schapenkoppen sloffen in schilderslicht
waar het leven altijd weer op de pootjes terecht
hier op ons submagisch eiland van dordrecht.
 
Peter M. van der Linden

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter