Leiden in Last – over ziekenhuispoëzie op een video: de eerste dichter is meteen de ergste. zo weinig geïnspireerd zo onderuit gezakt…

verrek het is die martin aart (inmiddels de oude) die in een stoel hangt – alsof de laatste chemo zojuist aan hem is toegediend. je wordt er echt niet mooier van – nee inderdaad

het is ongetwijfeld goed bedoeld. gedichtendag videootje voor de mensen. ongevraagd dat dan weer wel. we zien natuurimpressies door oude dichteressen, we zien van alles en nog wat, soms aardige poëzie, onder anderen poëzie van de onkreukbare – maar heel vaak onverstaanbare woorden. laten we zeggen veel te veel en nogal wisselend van aard/aart.  in een zee van ongeregelde golven vind je die paar pareltjes die er ook tussen zitten nauwelijks terug. de eerste dichter is meteen de ergste. zo weinig geïnspireerd zo onderuit gezakt. we horen:

‘je wordt er echt niet mooier op

waarom moeten we dit nog krijgen…’

het videootje leiden in last begint meteen  al lekker – een dichter met zelfkritiek? we zien een uitgebluste dichter hangend in een stoel wat voor zich uit brabbelen – we horen tussen het gemompel door flarden tekst: ‘je wordt er echt niet mooier op…waarom moeten we dit nog krijgen…?’

verrek het is die martin aart (inmiddels de oude) die in een stoel hangt – alsof de laatste chemo zojuist  aan hem is toegediend. je wordt er echt niet mooier van – nee inderdaad  – en waarom moeten we dit nog krijgen? asjeblieft geen vragen stellen in een gedichtje – ik wees er in de afgelopen zondagochtendwedstrijd op pomgedichten punt nl een beginnend dichter nog op – niet doen – nooit vragen stellen – de lezer geeft er vaak en vaak ook  terecht een antwoord op waar de dichter natuurlijk niet op zit te wachten. zo ook in dit geval. waarom moeten we dit nog krijgen? ik weet het ook niet  martin – waarom dit nog zo nodig moet. waarom deze ziekenhuispoëzie?

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter