Suzanne Krijger brengt een ode aan de onbekende: ‘Je bent een ontmoeting die als thuiskomen voelt,…’

Ode aan een onbekende


Je zei al dat de eerste ontmoeting als thuiskomen voelde
Een zachte deken die je opving uit jaren wachten
Je nam mijn hand uit de kast knuffelend als het was zei je “Hallo”
En lachte je wangen tegen je bril glazen
Als de adrenaline die een eerste impuls volgde schreef je voor mij de zinnen uit
Tussen drie lijnen leerde je me dat hoofdletters niet altijd gebruikt worden als je comfort mist
Dan zou het leven namelijk niet compleet zijn soms moet je imperfectie eren, maar
Door wandelend langs rode banken kennis de verre landen uit te tekenen
Gaf je me les alsof 43 interesses niet genoeg zouden zijn, dus 
Bij deze deze ode, is aan jou. De onbekende
Iemand die me onverwachts verwende met levenslessen
Me knuffelde wanneer de regen mijn uiterlijk bestaan afwaste om
Af te tasten
Wie ze was, en met haar enthousiasme als een oma van vijf jaar oud toch de zachte pinguïn knuffel uit de kast haalde
En gewoon durfde te zeggen dat het uitstippelen van een toekomst moeilijk is
Ik kon niet zeggen dat je het mis had, want dat vond ik ook
Terwijl je niet altijd goed kon kiezen maakte je wel het beste van verwachting
Droomde je langs de tekeningen die je verhalend maakte een durfde je recht te zeggen
“Het is lastig, soms”
Daarom deze ode aan jou
Aan een oma van vijf jaar oud die een pinguïn knuffel nooit vergeten zal
Je bent een ontmoeting die als thuiskomen voelt, die durft
Die leerde zichzelf te zijn door in welke hoedanigheid dan ook
Verder te breien


Suzanne Krijger

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter