Peter Berger: ‘Heidi is ook zo´n oerwoord. Maar dan anders. Klinkt als Deutsche gründlichkeit. Je ziet haar meteen ook voor je: Heidi. Iedereen heeft haar op het netvlies. Maar mijn Heidi heeft geen vlechten. En ze draagt ook geen witte bloes met zo´n kleurig gesmokte voorgevel. Mijn Heidi is Française …’


Er zijn van die woorden die onmetelijkheid uitstralen. Woorden met impact. Oer is zo´n woord; het refereert aan lang vervlogen tijden. Aan alles wat er al was nog voordat er überhaupt tijd was. En alles wat er nog niet was of is. Hoe dan ook; het woord oer heeft uitwerking op alles. Oerbos. Oermens. Zo dichtbij. Zo ver weg. Oergezellig. Oerkracht. Oer in het Frans? Volgens Google: primordiale. Dat klinkt toch als een melodie van liefde? Eerlijk is eerlijk. Heidi is ook zo´n oerwoord. Maar dan anders. Klinkt als Deutsche gründlichkeit.

Je ziet haar meteen ook voor je: Heidi. Iedereen heeft haar op het netvlies. Maar mijn Heidi heeft geen vlechten. En ze draagt ook geen witte bloes met zo´n kleurig gesmokte voorgevel. Mijn Heidi is Française en ze zit achter de kassa bij de buurtsuper. Met haar zo felrood dat het zelfs de zon doet verbleken. Dat wel. Une femme primordiale. Bier drinkt ze liever dan wijn. Dat ook. Maar dat komt omdat het hier Picardië is. En daar brouwt men bier. Champagne dan? Daar lust ze wel pap van. Mijn oervrouw. Oesters ook. Hoog tijd dus om boodschappen te gaan doen. Want ik wil het haar horen zeggen: bonne année. Dat doet iedereen hier. Maar alles is dicht. Oerdicht.


Peter Berger

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter