VON SOLO in coma


 Vier jaar geleden was ik bezig het plafond uit onze te renoveren woning te slopen. Om onduidelijke redenen viel ik van een steiger en sindsdien lig ik in coma. Daar ben ik deze week achter gekomen. Het is een hele toer geweest, maar kleine en subtiele details hebben me nu toch met de realiteit van de situatie geconfronteerd. Het is een beetje onwerkelijk allemaal, maar ik zal het moeten accepteren, dat niemand dit werkelijk leest. Het zijn mijn spinsels in mijn hoofd. Hersengolven die me doen geloven dat ik werkelijk rondloop, terwijl ik al tijden met mijn ogen dicht in een bed lig.
 
Ik meen me nog van alles te herinneren. Dat ik bijkwam op de vloer en de trap op kroop om hulp te vinden. En dat ik toen wegviel. Vervolgens strompelden we naar huis, ondersteund door mevrouw Solo. Thuis ben ik gaan liggen op het gras. Daar werd de pijn zo intens dat ik vroeg om een ambulance. Ik herinner me nog hoe ik ingeladen werd. En het magische moment van de morfine. En dat ik wegzweefde en alles me niets meer kon schelen. De dood, die mocht komen. Maar dat niet deed. Lichtjes die in mijn ogen schenen en het bijkomen in een bed op een witte kamer. Ergens tijdens dit proces is de stekker van de werkelijkheid eruit gegaan. Vraag me niet meer wanneer.
 
In het begin leek het erop, dat alles zich weer langzaam naar normaal bewoog. In mijn hoofd tenminste. Er bouwde zich weer logica op in mijn hersenen en dit machtige orgaan paste zich aan, aan de gegeven situatie. Een levende geest in een slapend lichaam. De eerste stap was me te doen dromen. Me te doen geloven dat alles weer normaal zou worden. Een soort overlevingsmechanisme. Een slaap waakritme met het op en ondergaan van de zon. Gedachten reconstrueren als daarvoor. Niet te veel rare dingen. Een beetje extra ontspanning en daarna het zoeken naar een balans, die me zou kunnen doen geloven dat alles goed was, tot alles ook echt weer goed zou zijn. En dat is jarenlang bijna feilloos gelukt.
 
Tot onlangs. Het is me op gaan vallen, dat bepaalde patronen zich steeds matter herhalen. De gedachten worden sleets. De omgang met mensen wordt steeds voorspelbaarder. Het lijkt soms wel of ik dingen eerder heb meegemaakt. Of de film zich herhaalt op basis van ervaringen uit mijn eerdere, echte leven. En dan het kader waarin zich alles afspeelt. Ook hier vindt steeds slordigere herhaling van patronen plaats. Verkiezingsuitslagen en kabinetten zijn steeds slechtere kopieën van de eerdere werkelijkheid. Daarnaast produceert mijn brein puzzels. Zo heeft het een pandemie verzonnen, waar ook de keuzepatronen zich meer en meer in afgetakelde versies van een zelfde escape room voordoen.
 
En dat is het moment, dat ik het ineens door had. Mijn wezen heeft er geen zin meer in. De grijze massa wacht al vier jaar, tot het lichaam weer een teken van leven vertoont. Tot de geest het vlees weer kan verheffen en sturen. Maar het geheel wil niet meer. Alles is langzaam tot stilstand gekomen. Het blijven proberen heeft het geheel uitgeput. Er vormt zich een soort uitzichtloosheid, waar ik geen vat meer op heb. Zelfs geen keuze in heb.
 
Mijn zorgeloze coma is voorbij. Alles is nu overgeleverd aan de wereld die rond mijn bed staat. Monitoren houden me continu in de gaten. Met medicijnen en kuren word ik onderhouden. Zou het moment komen, dat zij snappen, dat ik het nu ook snap. En zij dan een beslissing zullen maken, die ik zelf niet kan maken. Misschien wel tegen mijn zin. Of er überhaupt nog sprake van zin kan zijn.

Een korte parabel over vreemde tijden en (on)mogelijkheden.
XV

VON SOLO

DICHTER, COLUMCheck de actualiteiten van VON SOLO op www.vonsolo.nlLees ook de wekelijkse column van VON SOLO op www.POMgedichten.nl NIST,  PERFORMER EN CINEAST

Check de actualiteiten van VON SOLO op www.vonsolo.nlLees ook de wekelijkse column van VON SOLO op www.POMgedichten.nl 

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter