pom wolff: ‘kom nog een keer bij me zitten in het gras…’ – deze week een natuurgroene zondagochtendwedstrijd op pomgedichten punt nl – u kent de regels… goud voor Rik van Boeckel – eervolle vermelding voor Cartouche


Rik van Boeckel GOUD!
https://www.pomgedichten.nl/wp-content/uploads/2022/03/05-In-het-groene-licht.Rik-van-Boeckel-1.mp3

de muziek is van The Blank Ark met VanDrunenLittel Eric en Aernout van Hees!
Zondagmiddag ben ik tussen 3 en 5 u te horen in het Shaffyhuis aan de Piet Heinkade ook met muziek!

we bevinden ons in een prachtig poëtisch digitaal groen deze zondag op de pom. met de schilderdoeken van Ginie Ruitenbeek digitaal opgehangen hier op de site. vandaag nog te genieten op de first art fair. dichters dank jullie wel voor al die prachtige facetten groen. kopland ook nog tevoorschijn getoverd in de tekst van dichter Cartouche – een eervolle vermelding voor cartouche:

bij die mysterieuze tekst van kopland:
 

Ga nu maar liggen liefste in de tuin,
de lege plekken in het hoge gras, ik heb
altijd gewild dat ik dat was, een lege
plek voor iemand, om te blijven.

Rutger Kopland
In: Een lege plek om te blijven, 1975.

maar deze week gaat alle eer en alle goud uit naar de muzikale vertolking van eigen tekst ‘in het groene licht’ – een bijzondere lichtvoetige vertolking – Rik van harte gefeliciteerd – misschien Rik kun je op FB de muzikale versie toevoegen aan deze uitslag:

Zondagmiddag ben ik tussen 3 en 5 u te horen in het Shaffyhuis aan de Piet Heinkade ook met muziek!

Pom, hier mijn bijdrage aan de enige virtuele. Dit gedicht heb ik in een uitgebreidere versie ook op muziek gezet. Die kan ik je ook nog sturen.
Groeten,
Rik


In het groene licht

In het groene licht zie ik een hoog gezicht
van een dromende boom langs de stille stroom
in de Hollandse Tuin is het filosofisch fijn
hoor de zachte wind langs de oren gaan
om de bladeren heen van dit Clingendael

dit is het verhaal van het groene licht
van het hoog gezicht van de wakkere bomen
na vergeten dromen langs de ochtendstromen
hoor de vogels tsjirpen in het groene park

het tsjirpend ritme van de natuur
laat haar winnen in het groene licht
laat de bomen groeien
laat de bladeren bloeien
o wind o adem der natuur
hoor haar zachtjes gaan
langs takken bladeren
groene aderen van de lucht.


Rik van Boeckel
https://www.pomgedichten.nl/wp-content/uploads/2022/03/05-In-het-groene-licht.Rik-van-Boeckel-1.mp3

de muziek is van The Blank Ark met VanDrunenLittel Eric en Aernout van Hees!

de enorme meer waarde aan de woorden deze week meegegeven door rik van boeckel aan de gezongen en ritmisch begeleide tekst – het is een heerlijk genieten – spoken words avant  la lettre maar dan zonder die vaak zo afgrijselijke moraal die de spoken words moraalridders veel te vaak in hun onnodig lange teksten vervlechten – rik brengt een eerbetoon aan het groene licht op een meer natuurlijke wijze en je houdt je vingers en voeten niet meer stil als je deze van rik hoort. zelden zo een mooi samengaan van een poëtische tekst en muziek gehoord.
Ga maar

ga maar liggen, liefste
draai op je zij en doe je ogen dicht
maak een plek vrij in het korenveld
en wanneer je opziet naar het blauw
kijk er dan echt niet vreemd van op
dat tot je doordringt wie het is
het gezicht dat je voor je hebt
 
al die groenverdorde nachten lang
je toefluisterde in hooi en gras – maak
nu die plek, voor hem en voor jou zelf
die als ik altijd al wist, er is, er moet
toch een onmogelijke plek zijn
naast elkaar – voor wie
je bent en was
 
om te blijven
 
 
26-03-2022 / Cartouche

met de mysterieuze tekst van kopland in het achterhoofd benaderen we de tekst van onze cartouche –  
 


Ga nu maar liggen liefste in de tuin,
de lege plekken in het hoge gras, ik heb
altijd gewild dat ik dat was, een lege
plek voor iemand, om te blijven.


Rutger Kopland
In: Een lege plek om te blijven, 1975.
 
 
wellicht een aanvulling, een invulling, een antwoord. een benadering in ieder geval – de onmogelijkheid als gegeven zoals ook de tekst van kopland die onmogelijkheid in hield – door Cartouche fenomenaal uitgeschreven. een kleine tip maak van de laatste regels:
 
naast elkaar – voor wie
je bent voor wie je was
https://www.ginieruitenbeek.nl/category/bloemen/

Ginie ook op de FIRST ART FAIR van  24 t/m 27 maart 2022
Passenger Terminal Amsterdam,  Piet Heinkade 27, 1019 BR Amsterdam
Zaterdag 26 maart van 11.00 – 18.00 uur
Zondag 27 maart van 11.00 – 18.00 uur
http://www.firstartfair.nl/

  • TON HUIZER – we zijn twee gelukkige vogels tussen het groene struweel
  • RIK VAN BOECKEL – in het groene licht – https://www.pomgedichten.nl/wp-content/uploads/2022/03/05-In-het-groene-licht.Rik-van-Boeckel-1.mp3
  • FRANS TERKEN – alsof ik door Ierse graslanden reis
  • CARTOUCHE – al die groenverdorde nachten lang
  • IEN VERRIPS – Dat groen, dat lieve lentegroen
  • ANNA EIKELBOOM POST – over eilandgroen eigenzinnig Javagroen 
  • ANKE LABRIE – toermalijn gevat in goud
  • JAKO FENNEK – groen links groen rechts

de wie wint de enige echte virtuele zondagochtendwedstrijd deze week in het teken van het groen – de dichter bepaalt over welk groen we mogen lezen. het jonge groen, het lentegroen, het vermoeide groen het oude groen – of een heel ander groen – een verkleurd groen wellicht. we zijn benieuwd – u ken de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

het zelfde mooi

kom nog een keer
bij me zitten in het gras
wat niet meer zal en niet meer was
blijft in zich zelf van het zelfde mooi

je donkere ogen
met het donkere groen
de lange weg van de moeite moe


pomwolff

 Dag Pom,
Vrede op aarde. Heerlijk voorjaarszonnetje op ons balkon. 
Frisgewassen kogelvrij vest aan de waslijn, koud biertje
onder handbereik. 
Tijd voor een onschuldig rijmeltje.

Prettig weekend
TonGeluksvogels

We vlogen elkaar in de poten
moeder natuur deed de rest
we snavelen samen wat wormpjes
en gaan op tijd naar ons nest
 
de vleugels worden wat strammer
ons vliegbereik holt achteruit
toch twinkelleren we samen
nog steeds een tevreden geluid
 
we zingen wat toontjes lager
maar nooit vals of sentimenteel
we zijn twee gelukkige vogels
tussen het groene struweel
 
tot straks de raven verschijnen
de kraaienmars klinkt in ons nest
dan vliegen we samen de laan uit
moeder natuur doet de rest
 
Ton Huizer

het leven in vier – toch ook nog vrolijke – strofen gevat. van moeder natuur naar moeder natuur. in alle vrolijke poëzie van ton huizer altijd ook die ietsje bittere ondertoon. je kunt het mooi verwoorden allemaal lijkt de dichter ons mee te geven maar we gaan er aan. het is die – huizer – zakelijkheid die ze in 010 elk jaar wel twee keer opnieuw moeten meemaken als ze tegen ajax spelen.
https://www.pomgedichten.nl/wp-content/uploads/2022/03/05-In-het-groene-licht.Rik-van-Boeckel-1.mp3

Dag Pom,
Ja, laten we het groen koesteren!
Weekendgroet,
FransVoor alle tijden

Fris als van nog nat achter de oren
tot in het blad van lenteklokjes
waar de dauw vanaf druipt

zoals het mij elke ochtend voedt
dat smachten naar smaragdgroen
naar jou in je huid van jade
behangen met Cleo’s edelsteen

die intense kleur lezen in je ogen
alsof ik door Ierse graslanden reis
om daarin eindelijk thuis te komen

hoe jij mij in ontwaken lente brengt
hoop op een oneindig samen


© FT 25.03.2022

frans beschrijft de eindeloze reis die ons lezers door ierse graslanden meevoert, door ochtenden en jaargetijden, door het leven tot aan – nee – tot en met de dood het zo gewenste samen zijn. mooi in kort bestek.
 

Groen  juli 2018
  
Dat groen, dat lieve lentegroen
dat fluistergroen van het begin
dat tere groen dat liedjes zingt
dat wiegend kleur bekent
 
dagen lengen de langste dag voorbij
het voorjaar lievert door
deze zomer stopt de lente niet
alleen wij kleuren bij
 
ochtendfris avondkoel
daartussenin
het helle licht de zomerzon
door noorderwind de hitte aan banden gelegd


Ien Verrips

bij Ien weet je bijna altijd hoe lieflijker het gedicht begint hoe stormachtiger het beschreven gebeuren eindigt. hier blijft de schade nog enigszins beperkt. de liefde zal te groot geweest zijn om er achteraf het kapmes in te zetten. er stormen wat vergeelde blaadjes weg. een beetje een van der laan maak de stad en beetje liever tekst.
https://www.ginieruitenbeek.nl/category/bloemen/


Hi Pom, 
Ik moet wel een vrouw zijn. Alleen vrouwen kijken de man naar de ogen om te schrijven wat hij graag leest. Over welk groen mogen we lezen 

over eilandgroen eigenzinnig Javagroen 
vol slangenplanten en groene slangen

of ranonkelgroen dwingend woekergroen 
dat stenen uiteendrukt stoepen overgroeit 

neen alleen jadegroen bedwelmend ogengroen
verstrengeld in jouw stengels ten onder  


Hartelijke groet, 
Anna Eikelboom Post

je blijft twijfelen bij de teksten van de voor ons onbekende anna eikelboom teksten. ze zijn niet goed ze zijn ook niet slecht. vrouwen schrijven niet vaak over slangenplanten. ergens zit er in de teksten van onze anna iets grimmigs. iets bezitterigs. als anna eikelboom post blijft het wennen.

kleur van het prille gras
weerkaatst in jouw ogen
voor altijd verbonden
aan onze lenteliefde
 
toen het gras verdorde
de kleur veranderd was
veerkracht verdwenen
bleef alleen het groen
in de ring die ik je gaf
schitteren als vanouds
 
toermalijn gevat in goud
 
draag je hem nog wel eens
vraag ik me soms af
nu het weer lente wordt

anke labrie
(26-03-2022)

ik zeg – terug die ring en een beetje snel graag – als ie in de kast is gelegd tenminste. de ooit verliefde vraagt zich af of de geliefde van weleer nog wel eens terugdenkt aan de met een liefdesring bezegelde tijden. de lente als jaargetijde een motief om de jonge liefde in herinnering te brengen.
hoi pom,
gekke tijden, desto belangrijker dit thema.
geniet van’t weekend.
groet van jako


gras


groen links groen rechts, en
maar praten over zon en aarde
verdwijning van de ijskap

in wind en molens zie ik jou
je armgezwaai, je groene trui
je borsten onder wol

kom meisje, leg je neer in’t gras
ik zal je wijzen waar
de aarde opgewarmd wordt

jako fennek

ha iets van de oude jako veert terug in de teksten – het kan hem allemaal gestolen worden – alle politieke praatjes – ZIJ is belangrijk!! en hoe – het verlangen naar het jonge gras in het jonge groen de jonge liefde – mooi! vrouwen van groenlinks het is uitkijken geblazen als onze jako zijn stem komt uitbrengen.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter