Gerardo Insua Teijeiro: ‘Ze trekt de lasso nog wat strakker aan, met haar vrouwenhart vol   houden van -…’

Gerardo Insua Teijeiro zondagmiddag gezien en gehoord op het Shaffy Poëzie Podium aan de Piet Heinkade 231 in Amsterdam van José Aerts. enorme passie bewonderenswaardig gelegd in de opvolging van de woorden die zonder omwegen leiden tot de aanbeden geliefde – tot zwijgens aan toe: mooi – welkom op deze site.

LASSO


Ze zwijgt –
     smijt
een lasso omheen mijn woordenschat,
     en vangt
woorden die vooralsnog verborgen zijn.
Woorden waar geen welbespraakte
zich tot op heden aan heeft gewaagd –
letterloos,
     lettergreeploos,
ik staar ze minzaam aan, maar
     ze zwijgen.
Hoogmoedig
     eigen ik mij
          deze taal toe,
zonder voorbereid te zijn
op de zondvloed
aan accent aigu’s in roedel –
aan de bombardementen
     aan trema’s en circonflexen.
Ze trekt
de lasso nog wat strakker aan,
     met haar
vrouwenhart vol
     houden van –
intens verlekkerd absorbeer ik haastig
de lokroep van gloednieuwe klanken,
opnieuw gebiedend, in een taal
     die niet te bevatten valt.
Wellicht
     schikt
          het in gedicht –
ik draai mijn balpen open,
     en stoot
de punt vernuftig op het wit,
ik sleep en beweeg en creëer
     een ‘o’ –
of iets dat in die richting zit.
Ik zwier, ik wieg, ik schiet omhoog,
     ik poog
apart elke klank te villen.
Maar ook de inkt blijft innig droog,
en pompt het kladblok in stilte.
En als ik dan – ten einde raad
verslagen in haar kijkers kijk,
haalt zij nogmaals de lasso aan –
     waarna
          ik zwijg…


Gerardo Insua Teijeiro

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter