Frans Terken wint de enige echte virtuele op twee sloffen en een oude voetbalschoen – kameraden – worden we allemaal kampioen op pomgedichten punt nl !

natuurlijk aan alle dichters die inzonden een dankjewel. allemaal kampioen allemaal goud – maar vandaag na die intens droeve mededeling over GINO gisteren de voorrang gegeven aan het mooie – het zo mooie – hoe een dichter kan genieten van zijn kleinzoon – voetballen met je kleinzoon – de onbezorgdheid die zo wreed ook zomaar verstoord kan – het bos in met opa frans terken scoort een zorgeloos goud –

onder het gedicht van frans het gedicht GINO – van Henk van Zuiden – dat ik zojuist op FB las van zijn hand en dat ik naar ik hoop met zijn goedkeuring hier ook op de pom mag plaatsen – als het niet zo is dan verneem ik dat graag. hoe henk de pijn voor iedereen zo voelbaar weet te maken dat je er stil van wordt. en blijft. vreugde en verdriet zo dicht en gedicht bij elkaar.

Zo ontspannen in het bos, het brengt toch iets aan inspiratie.
Bijgevoegd wat er van kwam, kijk maar of je dit inruilt voor J.C.
Het heeft iig de toestemming van genoemde kleinzoon 😊

Het bos in

In het bos is elke halfdode den
op zijn minst een doelpaal
kleinzoon dribbelt met de bal
aan zijn linkspoot en legt hem

met een omhaal zo op tafel 
dat die als op de penaltystip 
precies tussen de glazen ligt
alles staat nog recht als een huis

blijven oefenen zeggen wij
ga nog even door en Ajax belt
en als het daar onverhoopt niet lukt 
mag je wellicht toch naar de Arena

steward op de hoofdtribune 
net als eerder je vader 
of in het slechtste geval 
de lege glazen ophalen in een skybox

© FT 04.06.2022

als ajax niet belt belt opa wel voor een potje voetbal – als we frans zo zien zitten zal de kleinzoon trots de open plekken in het bos benutten om zijn voetbalkunst te etaleren. de dichter in opa geeft hem nog realiteitszinnen mee voor het leven in de slotstrofe. maar laten we het voorlopig maar bij die prachtige eerste vijf regels houden – laten we de droom in poëzie gegoten voorlopig nog maar blijven dromen – trouwens het is ook droom om te kunnen genieten van je kleinzoon –
 
In het bos is elke halfdode den
op zijn minst een doelpaal
kleinzoon dribbelt met de bal
aan zijn linkspoot en legt hem

met een omhaal zo op tafel 

 
GINO

Wat doet me dat pijn Gino.
Je bent een stilstaand plaatje
gebleven. Ik hoopte dat in jouw
afbeelding beweging kwam, dat
je levendig in de lens zou kijken.
De foto van jouw step die ik op
veel plekken tegenkwam, is het
laatst vertrouwde wat je vasthield.
Wat een ongeluk dat je de prooi
moest zijn van een gruwelijk
iemand.

Er werd zonet onder de zon een
jong reebokje door een adelaar
bij zijn moeder weggegrist.
De moeder keek hulpeloos
omhoog. Soms lukt het niet,
godallemachtig aan toe, om
iemand te beschermen. Wat
rest is een ondoordringbare
berg vol verdriet.

Henk van Zuiden
Brissago Porta, 5 juni 2022

  • Merik van der Torren – Hij zit er in!!
  • Anke Labrie – ‘Was het weer een schwalbe deze keer?’
  • Rik van Boeckel – gedegradeerd naar het oeverloos nu
  • Max Lerou – de keukenkampioen
  • Frans Terken – hun zullen het zo niet lezen / ga nog even door en Ajax belt
  • Ien Verrips – over Livia
wie wint de enige echte virtuele op twee sloffen en een oude voetbalschoen – kameraden – worden we allemaal kampioen op pomgedichten punt nl ! uw voetbalgedicht deze week (of laat u iemand het leven uit sloffen?) – wellicht vereert de dichter oude helden wellicht nieuwe helden – het mag hier allemaal. dood of levend aan de bal of niet aan de bal – we gaan zien hoe de dichter het balletje laat rollen. u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.
ajax

voor mij is ajax koetjes repen
tien voor een gulden en natuurlijk gras

de tram lijn negen middenweg
de begraafplaats waar ze liggen nu

de meer met houten hokjes
voor de kaartjes

en piet keizer die de bal
concreet in een abstract deed vloeien

pom wolff

2-1, de bal is rond 

 
Noodweer hangt over het veld en beukt tegen de palen,
en mannen zijn mannen zijn mannen.
 
Zwoegen in vuil en modder, schoffelen ze onder
als de scheids niet kijkt.
 
Gelukkig heeft nr. 14 hem in het net geprikt, maar
over 5 minuten fluit de hondelul af.
 
En een lepe pass van Pietje en hij vliegt er vandoor,
Nr. 14, slalomt om één, twee man, de doelman.
 
Hij zit er in!!
 
Wij hebben de beker!!!
Wij hebben de beker!!!
Wij hebben de beker!!!

Merik van der Torren

met pietje zal ook wel piet keizer bedoeld zijn – de echte voetballiefhebber weet dat niemand maar dan ook niemand beter en artistieker voetbalde dan piet keizer – ooit de linksbuiten van ajax – geen JC, geen messie, geen eusebio, geen pele en ook de hand van maradonna niet – zij vallen in het niet bij de schaarbeweging van piet keizer. na een hersenoperatie na een trap tegen zijn hoofd voetbalde hij nog mooier – er scheerde een schaar over het grasveld maar alleen als piet er zin in had. zo niet dan zag je een man staan links buiten op het veld dromend. merik houdt het korter en schrijft over ‘een lepe pass van Pietje’.
 

Mannen en voetbal

Natuurlijk weet ik wel wat buitenspel is,
twee minuten uitleg waren echt genoeg.
Inzicht in een corner kost nog minder tijd,
een vrije trap is werkelijk kinderspel
en een strafschop is een fluitje van een cent.

Natuurlijk kijk ik met hem mee voor de tv.
‘Was het weer een schwalbe deze keer?’
Hier op onze bank maken wij dit samen uit,
de scheidsrechter kan ons nog meer vertellen.
Wij zitten er met onze neus toch bovenop.

Natuurlijk word ik ook een voetbalkenner:
‘Dat is een echte macho, neemt te veel risico.
Deze mist de penalty, kijk maar naar zijn ogen,
hij is bang’. En ik stijg in achting bij mijn man,
als de keeper deze bal inderdaad kan stoppen.

Natuurlijk volg ik Derksen en z’n team op zeven,
van der Gijp zijn onderarmen mooi in beeld.
Plaagstoten en veel zelfspot, ‘t is een verademing.
Voetbal is maar een spel, mits je de regels kent
leuk om te volgen met een glaasje witte wijn.


Anke Labrie (2010)

dat mannen van voetbal een wetenschap van maken gaat anke te ver. het is maar een spelletje – en een beetje intelligente vrouw heeft minder dan twee minuten nodig om de regels te beheersen. én te doorzien hoe die mannen hun kunsten op het veld zullen etaleren. waar de gemiddelde man een leven over doet is voor een vrouw een fluitje van een cent – dat lijkt de poëtische boodschap hier. stand in de de wedstrijd hier:  testosteron tegen een glaasje witte wijn: 0-1.
 
Aan zet

Mijn Alles Door Oefening niet gepromoveerd door
de veerkracht van Rotjeknor Excelsior

ooit de lob gezien van Johan
in het voorbije Zuiderpark

de ark van voetballende Hagenezen
ligt verstild in het ogenschijnlijk verleden

gedegradeerd naar het oeverloos nu
laten de ballen de tijd niet los

koppen de hoofden in en achter het net
aan zet is nu Dirk met de deinende kuit.


Rik van Boeckel
4 juni 2022

de stand van zaken van ADO prachtig in poëzie beschreven als ‘gedegradeerd naar het (een) oeverloos nu’ – bij ADO  is een en al achter het net vissen – en wordt het kuit of hom vraagt de dichter zich af. de tijd zal het leren.
keukenkampioen
 
het groen geel niet meer
dan een taai ongerief
 
vuurwerk en middelvingers
vliegen richting uitvak
 
een ijzeren staaf corrigeert
het gebit van ome rinus
 
den haag bakt ze bruin
heel holland bakt beter
 
ml
04 06 2022

ook dichter lerou schildert de teloorgang van ons aller ADO – om je groen en geel aan te ergeren na een ruime voorsprong toch de pottebak in – nou ja de titel keukenkampi – oen ligt straks weer voor het grijpen.de supporters slaan zich wel een weg door de ellende van het door Rik van Boeckele beschreven NU. misschien wordt het morgen beter zong vreeeswijk al.
Logisch
-voor J.C.-Ik schrijf geen gedicht dat logisch is
hun zullen het zo niet lezen
en ik speel niet op de man 
maar leg de bal bij jou

ook dat is logisch zonder bal 
ben je als je hem niet hebt nergens
en ik heb nog tijd van leven
al tikken de jaren naar het eindsignaal

ook wie rookt gaat eens de pijp uit
die voorzet kop je er geheid zelf in
en ik heb niet eens de kop gekrijt
als je maar het juiste nummer telt

later weet je vast wel waar je was 
toen je het doodsbericht hoorde
ja ik kocht twee broden een doos eieren 
(nee geen vis) wacht nu op herrijzenis


© FT 2016

Frans eert de JC van het voetbal in al zijn taaluitingen. net zo onnavolgbaar als de voetbewegingen van JC.
 

Ien Verrips – onze ien schrijft in handschrift een waar eerbetoon voor Livia – de vrouw der vrouwen en houdt zich aan de opdracht van de wedstrijd: ‘ wellicht vereert de dichter oude helden wellicht nieuwe helden – het mag hier allemaal. dood of levend aan de bal of niet aan de bal – we gaan zien hoe de dichter het balletje laat rollen.’ voor wie meer over livia ofwel julia augusta wil weten dat kan hier –

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter