GERARD BES wint de gedichtenwedstrijd van de KUNSTGROEP BUITENVELDERT 2022

GERARD BES wint de gedichtenwedstrijd van de KUNSTGROEP BUITENVELDERT 2022
vanmiddag de prijsuitreiking bezocht van de twee jaarlijkse gedichtenwedstrijd uitgeschreven door http://www.kunstgroepbuitenveldert.nl – als jurylid.
een heerlijk middagje met lieve mensen – kunst aan de muur – wijn – winnaars – poëzie en op de valreep toch nog de woorden van demissionair voorzitter Gerdi Wind van de kunstgroep – kortom leven liefde en kunst in Buitenveldert – de jury bestond uit – Gerdi Wind en de auteur van de historische roman ‘De vrouw met de schelp’ Juliette van Nes- en pom wolff. In het juryrapport leest u waarom de jury Gerard Bes met goud beloonde. Gerard gefeliciteerd met het goud en die gouden regels die we hebben uitgelicht in het juryrapport hieronder:


ONZES WEEGS

Zelfverzekerd zingt de meezinger My way lekker weg.
Hopen maar dat die onverhoopt niet snel doodloopt.
Van nature ben je met jezelf alleen, vandaar beter
een levensweg niet in je eentje af te leggen.

Eerst liepen we elkaar tegemoet vanaf de verre stip
die je was tot wie je werd van top tot teen, en ik voor jou.
Op het punt van samenkomst overlegden we hoe nu
verder en tot waar. De einder leek ons wel wat.

Bij een super staken we even over voor broodnodig
proviand. En toen verder. We benoemden bloemen
in de berm of verzonnen een naam die passend was.
Voertuigen zoefden zacht elektrisch aan ons voorbij.

Meerstemmiger dan jij sopraan en ik tenor werden wij
tweeën niet. Na alle verstreken tijd splitste de verte zich
naar links en rechts voor wie naar links moest of naar
rechts. We zwaaiden uit. Dag, doei, tot gauw maar weer.


Gerard Bes
……………………………………………………………….


juryrapport – winnend gedicht 2022

Niet alleen een eigen, maar een gezamenlijk levenspad is het thema van het winnend gedicht. Een mooie liefde, kort of lang, tot de einder, maar eindig. Hedendaagse zaken staan beschreven. Een gedicht dat uitnodigt tot meerdere keren lezen. Mooie titel ook die terugkomt in de slotregels.
De dichter van het winnend gedicht schreef een charmant gedicht. De jury viel voor de bloemen regel – die ineens opdoemt – twee mensen benoemen bloemen en of verzinnen een passende naam voor die toevallige bloemen. Ook de afwisseling van gedragenheid met het alledaagse bevalt de jury goed. “de einder leek ons wel wat” – mooie relativering trouwens voor zo iets groots en iets onaanraakbaars – om dan toch bij de volgende regel wel gewoon de supermarkt aan te doen.
Het thema is ook ruimschoots gehaald door de dichter van het winnend gedicht – even lijkt ‘my way’ onze weg samen te worden of te zijn maar uiteindelijk sterven we alleen en uiteindelijk gaan de geliefden ook hier ieder weer hun eigen goddelijke gang. Het is een gedicht met verrassingen. Op de eerste strofe valt wel wat af te dingen qua moralisme maar als de dichter daarna op gang komt treffen we mooie onverwachte poëtische regels aan – zingen de regels je als het ware tegemoet.
Hoogtepunt in het gedicht zijn de volgende regels over de twee verliefden:

‘We benoemden bloemen
in de berm
of verzonnen een naam die passend was.’

de winnaar 2022 heet Gerard Bes, Onzes Weegs
mag ik het bestuur van de kunstgroep en Gerdi in het bijzonder nog even hier bedanken voor het prachtwerkje – een linoleumsnede – dat ik mocht ontvangen voor het edele jurywerk. ja wie wil zo geen jurylid zijn-

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter