Luk Paard, Anke Labrie en Jako Fennek winnen de enige echte virtuele – aardappel – zullen het bintjes zijn – trofee op pomgedichten punt nl

Nieuwe oogst


Sinds de as van mijn oude
schoonmoeder
over Noord Holland is
verstrooid


worden de Opperdoezers
weken langer
gerooid


Ton Huizer

dat de pieper best wel zwaar op de dichterlijke maag kan liggen bewijst het aantal inzendingen deze week. des te meer waardering voor de dichters die toch een poëtische draai aan de aardappel wisten te geven.

ik kies deze week als tegenwicht voor de zware bint voor de vrolijkheid en de luchtigheid van ankes plonspiepers, de frites van Luk uit het belgenland en de patatas bravas van brenda – 3x goud dus – dank aan alle dichters die het thema aandurfden – goud voor Luk Paard, Anke Labrie en de eerste strofe van Jako fennek – van harte!

ha heerlijk een patatje paard – daar loop je voor om – mijn dag is compleet zo – er hoeft vandaag niet gekookt – we eten patat geserveerd door dichter paard – patat eten bij paard  en dan sterven – roepen ze hier al in de kamer – het water loopt ze in de mond. ook in mijn mond.
 
(de rockdichter): ooit in’n langgelede kwam julius de keizer er langs…de heirbaan…de steenweg…de dorpjes met romeinse villas…’et voltrok zich allemaal…’et pajottenland werd’et later…me patattenland…me thuisland…

” de boerenman “

ik ben de hort op gegaan
de boerenbuite
waar de grond zwaar
dikke vette klei

en de boerinnetjes hun rokjes
zwaaiend in de winterwind
(zo zie ik’n lied gaan…of zo)

‘et pajottenland dat boerenland
dat land van koetjes kalfjes
en patatte me geboorteland
’n parel in’et belgenland
ik kwam ik zag ik…
overwon

as’n gewone sterveling
met in de avond‘n zak
patatfriet van de boerenman

© luk paard
onze moeder

buurman heeft het warm
hup zijn kleren uit
nou springt ie in het water  
lekker in zijn nakie

en nou ome Piet mama
die grote dikke daar
nee, eerst tante Tini
die kleine ronde 
en daar de meester
ook hij heeft het warm
ja, en dan de dominee

zelfs van het schillen 
van de aardappels
wist zij een feest te maken

anke labrie
(04-02-2023)

de herinnering aan moeder – de vergelijking in alle eenvoud spannend voor de kinderen – wie gaat als volgende het water in – moeder was een pedagoge – zij wist van niets iets te maken dat een leven lang meegaat. de buren en de familie allemaal het water in – moeder was een opgeruimd tiepje. ik zie lachende kinderen om haar heen met grote ogen. ja hoor ook de dominee plonst en gaat kopje onder.
Dag pom,

gisteren mijn 83 jaar gevierd en wat moeite mee te doen. Zit aan de restjes nu. Geniet  van de dag, ik stuur je vrede.

Groet van jako.
vijf stappen


patatas bravas van brenda
eens iets anders
dan die door jouw hartkwaal
zoutloze krieltjes van lidl
amper gekruid bovendien


brenda schrijft ons
kijk eens lekker rond, ik hoop
dat ik je kan inspireren
om de keuken in te duiken


nou, waar zouden we met brenda
niet in willen duiken


krieltjes gaan ook
als het moet


jako fennek

brenda kookt! ik denk dat de kracht van het gedicht toch in de 1e strofe ligt – in de eerste vijf regels. de rest van het gedicht kan gewoon weg – 5 briljante regels hoeven verder geen toelichting.

patatas bravas van brenda
eens iets anders
dan die door jouw hartkwaal
zoutloze krieltjes van lidl
amper gekruid bovendien


als je deze tekst in een eerste ronde van een slamwedstrijd zou brengen en als de dichter er dan het zwijgen toe zou doen – dan wint ie met afstand de eerste ronde. hahaha

  • Martin Berghoef – kijk eens naar van gogh
  • Ton Huizer – Eigenheimers en waterlanders
  • Luk Paard – patatfriet van de boerenman
  • Anke Labrie – zelfs van het schillen
  • Frans Terken – in elke aardappel haar hoofd
  • Jako Fennek – patatas bravas van brenda

wie wint de enige echte virtuele – aardappel – zullen het bintjes zijn – trofee op pomgedichten punt nl? wat zegt de aardappel U? wat zegt de dichter als hij aan aardappel denkt? aan een aardappel? aan een kilo? we willen het weten – u kent de regels.

gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.

wie wint de enige echte virtuele – aardappel – zullen het bintjes zijn – trofee op pomgedichten punt nl?


ze zei
ik zie u altijd in  de ochtend
bij de aardappelen
ik zei
dat is poëzie mevrouw
 
 
hoe het ook te zien is
 
de nacht bracht helder engelen
flessen wijn leeg
en leegte aan het licht
 
de ochtend doorgelopen ogen
op straat een fiets
een krantenbezorger
 
het ochtendblad
en terug weer naar de aardappelen
naar iets grondigs

ergens zal er liefde zijn
of groeien wellicht
 
 
pom wolff

de aanschuivende duivel 

ik ben geen liefhebber
om piepers te schillen 
laat staan te koken

verklaar mij voor gek 
geef mij maar gewoon 
liever rauw zonder zout 

kijk eens naar van gogh
die had pas geduld
ook zonder een oorlog

Martin Berghoef

dat de pieper best wel zwaar op de dichterlijke maag kan liggen bewijst het aantal inzendingen deze week. des te meer waardering voor de dichters die toch een poëtische draai aan de aardappel wisten te geven. het toeval bracht mij bij het bintje. de aardappel ligt zwaar op de dichterlijke maag – ik kan het zeer goed begrijpen – een ding hebben aardappels gemeen met mensen – er is er geen een hetzelfde.
zo ook martin berghoef, de onnavolgbare dichter die we hier verwelkomen. hij gaat voor rauw – dat is de boodschap – van gogh ging de dichter voor. een aardige gedachtensprong
Beste Pom,
 
Wat persoonlijk dit keer, maar echte poëzie kan wat mij betreft
nooit eerlijk en persoonlijk genoeg zijn.
Sluit aardig aan bij een voorgaande bijdrage over een andere
overleden moeder. 
 
‘Er was gesloten’ is een verwijzing naar een oude gewoonte in
sommige wijken van Rotterdam om witte lakens voor de ramen
te hangen bij een sterfgeval in de buurt.  Voltooid verleden tijd,
net als de schillenboer.
 
Prettig weekend,
Ton


Eigenheimers en
waterlanders

Boven de krant van gisteren
verschilde ze een leven vol
berusting

vergeten wie ze was, armer
dan ik ooit zal zijn
kleine man zag het

zag dat het niet goed was
at bruine bonen, smeerde
pindakaas

maar de tijd bleef hem voor
er was gesloten
ze was verleden

opgehaald door de
schillenboer
voer voor de varkens

Ton Huizer

zeer persoonlijke poëzie noemt dichter Huizer zijn dichtwerk. aan de tijd gebonden deze keer. ook ik zag en rook de schillenboer in de straat – ook in 020 rook je de ietwat zure lucht van de kar die naar ik vermoed nooit werd gereinigd door de ophaalboer uit de polder. alles was vroeger dichtbij, de boer en de polder, de aardappel en de moeder, de krant met nieuws en met de schillen. poëzie als geschiedwerk – je bent beter uit met een dichter dan met een geschiedenisleraar op school. dichter Huizer weet zelfs van 010 nog iets te maken.
Goedemorgen Pom, 
Op de valreep, dit aardappelleed, wel een overgang na wat dagen Madrid.
Eet smakelijk vandaag, warme groet! 
FransAardappelleed


De dag dat je op kamp corvee kreeg
je had weer eens niet geluisterd
naar de leidster en deed je eigen ding

wees zij je de keuken in om piepers te jassen 
schreeuwde ze met schrille stem
‘en dun schillen dat het nog een aardappel lijkt’

de vingers glad van het schillenmoes
gooiden we trillend de ton vol
geen jongens van de gestampte pot

zie ik nog in elke aardappel haar hoofd
denk er in de schillen haar krullen bij 


© FT 05.02.2023

hoe de aardappels dichter Terken terug brengen naar zijn jeugdjaren.
uit madrid met de neus in de boter – die aardappels van vroeger die dichter terug brengen bij het – toch iets – onaangename aardappelhoofd van de leidster – mogen we begrijpen. ‘corvee’ ook zo een woord uit vroeger tijden. kamp, corvee, leidster haha. iedere generatie zijn eigen woorden – mijn kleinzoon hoor ik alleen maar P-woorden declameren. niet de P van Pom maar de P van pizza, pindakaas, poffertjes en pannenkoek.

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter