Cartouche wint de enige echte virtuele – over wie of over wat moeten bredase meisjes best wel lang nadenken – trofee op pomgedichten.nl

dank aan de dichters die voor een moeilijke opgave stonden en toch hun fantasie of hun geheugen loslieten op het gevraagde thema. lees de commentaren onder de gedichten – met kop en schouders (ook afgebeeld op de foto hieronder) wint Cartouche de pot – van harte! een prachtig gedicht – passend bij het thema – de meisjes getroffen zoals de meisjes zich etaleerden: ‘een hand dwaalt door haar haar, voelt
naar de kam tegen het uit elkaar vallen..’ – zo ziet alleen een dichter meisjes om uiteindelijk uit te komen bij de enige echte ware – het mooiste meisje van de stad.

en dan toch: overvallen door het nieuws en de schokkende beelden rond gaza – het lijkt nu al zolang geleden dat we onbezorgd dansten en het leven genoten. de tv beelden en de X beelden staan haaks op de wereld van eergisteren met de blonde wijnmeisjes. de wereld is anders vanaf vandaag.


Een uit duizenden

wat zal ik nemen, wie dient mij
dien ik tot spijs, zie ik haar denken
de ogen ingespannen op de kaart
een hand dwaalt door haar haar, voelt
naar de kam tegen het uit elkaar vallen

gemengde salade, hoofdgerecht
vis of vlees? ze weet het niet

en kiest voor zekerheid, alleen
een uitgeklede maaltijd, brood en
bier met een schuimkraag vingerdik
huisgemaakt, het verlaten van
een tweesterrengelegenheid

als deze – uitgelopen
oogschaduw, dat ken ik

als mijn broekzak, het bredase
waar waters samenkomen –
meisje met ravenzwart haar
als geen ander, mijn enige
duizend lief

07-09-2023 / Cartouche

‘hoofdgerecht’
– hahaha ik schrijf dit commentaar in de nacht maar ik val van mijn stoel van het lachen – Cartouche kan ook heel geestig schrijven – nou ja zeg maar gewoon briljant. dat woord bij deze foto.  de dames bestuderen inderdaad de kaart en Cartouche treft de wezens met zijn dichterlijke woorden in hun wezen. prachtig gedaan om uit te komen bij zijn grote liefde – en die is ietsje minder blond mogen we lezen.
  • Rob Mientjes – Drie blonde meisjes
  • Frans Terken – voor alles is een eerste keer
  • Kamiel Choi – Onze ernst loopt ernstig gevaar
  • Vera van der Horst – Bredase meisjes hebben iets speciaals
  • Cartouche – over het meisje met ravenzwart haar
  • Anke Labrie – zij hebben nooit geloofd in sprookjes
  • Rik van Boeckel – door de straten dansen 
    met jongens van de stad
wie wint de enige echte virtuele – over wie of over wat moeten bredase meisjes best wel lang nadenken – trofee op pomgedichten.nl?
we maken het de dichters dit weekend niet echt makkelijk – ik weet ook niet waarover meisjes hier of in het algemeen zo heftig moeten nadenken – maar ja het is nu eenmaal dichters werk om nadenkende meisjes van vulling te voorzien. de keuze voor de wijn was al gemaakt – de knijper zat al in het geblondeerde haar en het smetteloze wit kleedt lekker af. we lezen de dichters deze week erg graag – ik kennie wachten – u kent de regels: gedichten niet te lang svp tenzij noodzaak  – 20 regels is genoeg – insturen voor zondag 10 uur 30. stuur in op het u bekende gmail.com adres van pomgedichten@ – of benut de blauwe contact functie boven aan de pagina. of laat onder dit item een reactie achter -ik zorg er voor dat uw gedicht in het item wordt geplaatst. commentaar als altijd verzekerd.
het is een rare dag vandaag
een vogel vliegt het blauwe raam
de tuin rookt snijdend koud van steen

er zit een knijper in je haar

als je zegt wie je niet bent
hou je jezelf over
een soort eerlijkheid die schoon is


pw


Goedemorgen Pom,
Helemaal niet lastig hoor. Gewoon teruggrijpen naar de roots en dan schiet het meteen door naar je hoofd.
Komt ie. Effe gepast deuntje erbij zoeken.



Drie blonde meisjes op een barkruk

Drie blonde meisjes op een barkruk
Keuvelen over wat ooit is geweest
En dat pakweg dertig jaar later

Ze wisten zich allen te herinneren
Liefdevolle gesprekken over krekels en korenbloemen
Op die warme dag in september

Annabel viel plotsklaps van het hek
Trok in haar val Suzanne mee
Tieneke bleef verbaasd wat wiebelig zitten

De jurkjes waren heel erg vies
Dus besloten ze ze te wassen
In het beekje achter het hek

Dat vond Tieneke maar helemaal niks
Op zondag in de blote bips
Met Jan en Simon op de loer

Dan maar rollen door het gras
Intiem gestapeld en knusjes over elkaar
Zie de ogen spotten van jongenslief

Rob Mientjes

ja ik weet ook niet waar deze meisjes het blonde  hoofd over breken – schreef ik al- maar eigenlijk wel hoor – de menukaart – ik schreef lieve vera het volgende: onder ander natuurlijk: ‘ik was in breda lekker gegeten in dat restaurant met die blonde vrouwen foto – er waren er vier van die blonde hottemetotten die elkaar uitvoerig zoenden bij entree en vervolgens hun best deden om de ander te laten zien hoe goed het wel met ze ging – de onechtheid van het tafeltje vier naast mij straalde me tegemoet. geen moeders zei ik tegen A en ik kreeg zin om onbespied een foto te maken – dat was heel moeilijk – want de dames letten overal op – maar met de menukaart in hun handen lukte het – helaas drie van de vier – ik wilde nog op staan om de vierde – haha..”
 
het toeval wilde dat later op de avond ook met ACG te spreken kwam over dit type dames die er maar niet over uit kunnen hoe zwaar het blonde leven is voor ze. zo roddelen we gezellig verder in het leven over de generaties voor en achter ons. nu de foto’s en de gedichten – met excuses aan de dames natuurlijk – een ding weet ik zeker pomgedichten lezen ze niet. we kunnen vrij uit praten – onder ons dichters. Rob Mientjes maakt van de dames qua leeftijd dikke dertigers   – het zou kunnen ik kon het ze niet vragen. meisjes die dames zijn geworden om weer even meisje te kunnen zijn in hun jeugdherinneringen. de menu kaart is lastig te lezen – in het franse restaurant – want in de franse les hadden ze alleen oog voor de leraar en niet voor de taal. jan en simon toen op de loer. vrijdagavond dichter pom. zo veel verandert er niet in de wereld. het water is plat net als wat dorpen in israel, palestina en de oekraine. leuk gesitueerd Rob vergeet ik bijna te zeggen. dichterlijk inlevingsvermogen – brede tot in de ‘kindheid’ gravende levendige fantasie ook.
Ha Pom,
Genoten van Breda las ik, bijgevoegd ook t.b.v. het nadenken van Bredase meisjes enige ‘vulling’, voor de virtuele.
Weekendgroet,
Frans



Vulling


Alsof je ongeoefend empanada’s kneedt
je wilt gekruide vulling in een pan
rijzen de haren je te berge
ligt in je handen het klamme zweet

voor alles is een eerste keer
aan iets nieuws beginnen
vraagt diep en helder nadenken
het trekt een rij rimpels in het hoofd

grijp je naar de plank naslagwerken
binnen handbereik je bladert en zoekt
maar vindt nog geen passend recept

sta je daar met de verse ingrediënten
alsof de juiste woorden zoekt
voor een vers gedicht

het kan nog alle kanten uit
eerst maar eens het kneden voor ogen
vind je de vulling later wellicht

© FT 07.10.2023

frans situeert de dames in de keuken – als ik het goed begrijp – alles is moeilijk hoor zingt /zong cornelis vreeswijk al – en de dames buigen zich over het recept – niet gewend om te koken of tot enige andere creatieve uiting – zo een recept is best moeilijk hoor merkt de vierde dame op die we maar niet op de foto hebben gezet. een gedicht kwam niet uit HUN handen zoveel is zeker. twee van de drie dames hadden de knijpers in hun haar vergeten maar daarover zwegen ze. dichter terken beschrijft even een moeilijk momentje voor de dames tijdens hun verder vrolijke babbelende aanwezigheid. zo komen ze wel tot leven.


Beste Pom,
Heel leuk u gisteren te zien in Breda. We schrijven veel en er zijn ook sowieso dingen die op pomgedichten mogen. Bijvoorbeeld dit (uit ‘de vlieg op het puntje van je tong’):

HOMO LUDENS

Ik speel als ik naar buiten kom of het huis in ga,
ren als een poes de vlinders achterna.
Op het werk, in de kerk, alles is een spel.
De mensen staren en wijzen, wat denkt hij wel?

Onze ernst loopt ernstig gevaar
door die rare lanterfanter daar!
Zijn spel heeft al net zo weinig belang
als al de noten op zijn zang.

Ik loop door en haal mijn schouders op.
Steekt onze hals in een ingebeelde strop
op een gammel schavot zonder clou?
Dan speel ik dat ik alles nog eens overdoe.

Kamiel Choi

grappig om ook een keer met U aangesproken te worden. haha hoi Kamiel. een poëzieliefhebber ik was net te laat in het poëziehuis om het optreden van Kamiel en zijn kind te kunnen genieten – het staartje meegemaakt – de wedstrijd hier die geen wedstrijd is brengt de dichter tot de spelende mens. weer brengen de dames de jaren van de jeugd boven het stijgende water in deze wereld. de gouden regel: ‘Onze ernst loopt ernstig gevaar…’ goed gesitueerd in het vrolijke gedicht – de dames worden er op de foto zelfs stil van. deze waarschuwing. dank voor de inzending deze week – elke weekend welkom hoor kamiel.


Vooroordeel

Bredase meisjes
hebben iets speciaals:
ze komen uit Breda;
of, zijn er in ieder geval
geland

op een barkruk aldaar
met een schriftje in hun hand
achter volle- en al geleegde
glazen witte wijn
bestuderen ze hun rijm

zoeken naar de juiste toon
en zijn deze woorden wel voor hier
hun witte bloesjes observerend
kijk ik naar één met meer plezier
’t kan zomaar zijn, dat ik haar
tekst zo ook meer zal waarderen

Vera van der Horst

lieve vera maakt van de dames dichters – dat is wel heel poëtisch en met inzet van wel heel veel fantasie gevonden hoor – de diepe contemplatie reikt(e)  niet veel verder dan het staren naar het franse woorden op het menu voor vlees, kip of vis – verder schattig hoor deze dertigers die zo moeizaam het zo zware leven aan het lijf moeten ondervinden op een willekeurige vrijdagavond in breda, en dan ook nog weer met zo een vreselijke ouwe dichter op de loer. nee het leven ‘is echt erg’. ik riep het 15 jaar geleden al in kleuren en geuren. maar lieve vera is haar hele leven al begripvol – ook naar uw webmaster toe – met de empathie die de dames op de foto alleen voor de  haarknijper opbrengen  als dat ding weer eens scheef zit. ‘zit ie scheef ? ojee ojee’

’wie kaatst, moet de bal verwachten‘
weten meisjes uit Breda maar al te goed

zij hebben nooit geloofd in sprookjes
Roodkapjes zijn het zeker niet
die vermetele meisjes uit Breda 
al deden zij soms wel alsof 

die wolf met apenstreken 
vermomd als lieve oude oma
herkenden zij nog net op tijd

zij snelden weg uit het sprookjesbos 
vertelden zonder het te weten
zelf steeds weer nieuwe sprookjes

anke labrie
(07-10 – 2023)

de waarschuwing richting webmaster in het begin van het gedicht op aardige wijze geformuleerd – door anke – hahaha – ze neemt het op voor de meisjes en dicht deze dames de vrouwelijke eigenschappen toe die ze zeker tot grote hoogten weten te benutten in BREDA. en nee het waren geen rode kapjes het was een haarknijper hahaha. anke maakt van deze zondagochtendwedstrijd een klein sprookje met een dichterlijke knipoog naar die vreselijke wolf die ongegeneerd de i-phone hanteerde – ja breda – en een haarknijper –  brengen het slechtste in de mens boven – (soms) haha.

 
Goedemorgen Pom. Hier is mijn bijdrage aan de zondagochtendwedstrijd. 


De passie van blondines

Bredase meisjes leven in het universum
van lekkere wijn en knijpers in het haar
zij lezen het menu van poëzie
met de passie van blondines

zij denken terug aan de tijd
dat zij samenkwamen in de pub
der Lage Landen om te spelen
in hun wonderlijke witte kledij

zij zullen het café na wijn verlaten
door de straten dansen 
met jongens van de stad
in de morgenstond lachen om deze werkelijkheid.

Rik van Boeckel
8 oktober 2023

Rik maakt er een vrolijke boel van – de wereld op zijn/haar best – dansen in de straten de jongens en de meisjes. overvallen door het nieuws en de schokkende beelden rond gaza – het lijkt zolang geleden dat we onbezorgd dansten en het leven genoten. de tv beelden en de X beelden staan haaks op de wereld van eergisteren met de blonde wijnmeisjes.




Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter