PARIJS ZIEN en dan STERVEN met WILFRED ALLOY in de slotetappe 21 zo 28-7: Rambouillet – Parijs (128 km, vlak)

Etappe 21 zo 28-7: Rambouillet – Parijs (128 km, vlak)

… een schim van jezelf …

De dag van het afscheid. Gisteren die andere lui uitgezwaaid, maar dan vandaag… De kroegkrakers zijn ook vertrokken. Het was een moeilijk moment. Ze werden door die ene kraker die er niet was, Lolke ‘Kachelpijp’ Staelenblik (‘Ik volgde jullie wel, maar wat een lappen tekst!’), met de blikken zelfmobiel opgepikt en verdwijnen vanavond (na een afsluitend drankje in de bekende kraakkroeg Het Laatste Stuivertje nabij de Leidsepoort en een stukje varen over de Overtoom) opnieuw met onbekende bestemming. O wacht  (niet gelijk doorfietsen, we rijden de tour niet), de Détour speelde zich dus tóch in Amsterdam af, het kon ook niet anders. Ik had het zelf niet eens door!

Door minder en minder schimmen omringd…

…of, zoals Dijk en Du het snedig uitdrukken:

[LAATSTE NIEUWS – De commentaaruitlatingen van de heren Dijkstra en Ducrot zijn – en nu moet ik even spieken – ‘wegens onaanvaardbaar risico op aard verschuivende en tourcommentatorlevens bedreigende stemmingswisselingen in de werkruimte van de Détourredactie geblokkeerd, zeg maar: niet aangehoord, oftewel: niet genoteerd, kortom, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet: ‘geneutraliseerd’. Op deze laatste tourdag derhalve noch Herbertje van de Dag noch Ducrootkwoot. De redactie biedt haar excuses aan voor het hierdoor eventueel onstane gemak.]

Poëzie, drank en geouwehoer, dat resteert er na drie wilde weken (dat was eigenlijk al die tijd al het hele verhaal, zij het met de nodige détours ter decoratie), vertegenwoordigd door respectievelijk snelverzer Wilfred Alloy, barman Ranke Nelis en verslaglegger Josse Ketting. Wie van de Drie. Wie is de echte…? In het hoofd schalt een intercom: ‘Wil de echte hoe-heet-het-nu-dan-weer opstaan en voor de laatste keer het podium bestijgen?’

De kajuit is leeg. Na het gebeitelde en geheide slotvers zal Wilfred Alloy de lege zaal vol verdwenen schimmen en passanten (opgeteld: leeg) bedanken voor de aandacht en de bijdragen, Genoemde Zaal een prettige voortzetting van wat dan ook wensen en voorbij de loopplank, niet tussen wal en schip geraakt, huiswaarts gaan…

…en alles van zich af geschud hebbend eindelijk worden wie hij is,

dat is, voor alles begon

wie hij was.

ROEPT U MAAR

“Opgebaard over de meet komen!”

Parijs zien en dan sterven. De gladiool ook dood.

Het Onbekende-Rennergraf. Hotelcake voor Ducroot.

De aulaspeech van Herbert. Wat bijstand aan elkaar.

Met gilsirenes weg van heel dat wielercrématoire.

‘Dan weet je dat het klaar is. Dan huil je wat. En dan?’

Hoezo? Dat rondecircus was onminzaam láchen, man:

een wedstrijd, met een stand-up voor losers uitgedijd.

Maar we zaten hier gebeiteld en we zaten hier geheid…

[Top 3 algemeen orangement (slot): 3. Kruijswijk +1.31, 26. Poels +1.12,25, 28. Mollema +1.14,58.]

Arie van Egmond

Amsterdam, 28 juli 2019

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter