Seraphina Hassels over 17 september: ‘bommen, bommen, klinkt het gesmoord /zijn zó onmenselijk hard…’

Oorlog baart 


17 september 1944 – 17 september sindsdien


De ene hand verkrampt om mijn pols
zijn hoofd boort dieper in mijn armholte
om alsnog het geluid te dempen
hij ligt ontroostbaar en klein in mijn armen


bommen, bommen, klinkt het gesmoord
zijn zó onmenselijk hard
zo’n geluid zou niet mogen bestaan
in de stem mijn vader, een jongetje van elf jaar


bijeengedreven dieren onder de donkere keldertrap 
het stinkt naar angstzweet
wijd open ogen, fluisterend bidden wordt luider
geluid van bommenwerpers steeds dichterbij 
maar hij is niet bang, hij is boos 
hij wil op het dak van de tuinschuur klimmen
schreeuwen, vechten, terugschieten


dit gebroken kind ligt in nu mijn armen
hij heeft een luchtbuks in zijn andere hand
rood doorlopen ogen kijken mij aan
nu vecht ik terug als ze komen


mijn vader en ik 
we wachten samen, naast de tuinschuur
het diepe brommen van bommenwerpers slaat kraters in stilte
vandaag, de herdenking van ‘de Slag om Arnhem’
17 september 1944


parachutisten zweven vredig als bloempluisjes naar beneden
in het hoofd van mijn vader vallen nog steeds bommen
ik zie zijn arm strekken, schieten voor vrede
ik sta erbij en kijk ernaar en zie
dat oorlog alleen oorlog baren kan


Seraphina Hassels

Share This:

Gepubliceerd door Pom Wolff

Hoi, welkom op mijn site pomgedichten. De site is in langzame opbouw net als de dichter. Ik ben geboren in Amsterdam, ik leef daar en wil daar ook wel doodgaan. Ik studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam, Rechten aan de Vrije Universiteit en werk als juridisch adviseur in de hoofdstad. Jan Arends is mijn favoriete dichter dan Kopland dan Menno Wigman. Paul van Ostaijen mijn dandyman. In slammersland geniet ik van Roop, Karlijn Groet, Peter M van der Linden - ACG natuurlijk, Ditmar Bakker, Jürgen Smit en Daan Doesborgh. En wat moet ik zeggen nog van Robin Block ( “hee ouwe wolf”) de wildemannen, lucky fonz III - Sander Koolwijk of Tom Zinger: "er is hier zeker 80 centimeter plant waar jij geen weet van hebt...." - mijn windroosmaatjes. Mijn optredens bezorgden mij eretitels: landelijk slamfinalist 2003, 2004, 2005 en brons in Tivoli in 2006, 2007 en 2010, 2011, 2012 en ook weer in 2013. - Dichter van het jaar in Delft 2005, voorts slamjaarwinnaar 2005 van de poëzieslag in Festina Len-te te Amsterdam, winnaar van Slamersfoort 2006. Jaarfinale Zeist 2007 en de BRUNA poézieprijs 2007 in mijn zak. Ik ben de hoogste nieuwe binnenkomer op de jaar-lijkse top-200 lijst van bekendste dichters Rottend Staal – Epibreren 2005. In 2008 kreeg Pom Wolff De Gouden Slamburger uitgereikt vanuit de Universiteit Utrecht – afdeling letteren en won hij het 2e Drentse open dichtfestival. op 19 april 2009 verscheen de bundel 'die ziekte van guigelton' - winnaar jaarfinale slamersfoort 2009. in 2010 won hij de dicht-slam-rap van boxtel en de dobbelslam van entiteit blauw te utrecht. in 2012 de grote prijs van Grimbergen én DE REBELPRIJS voor de poëzie van de REBELLENKLUP. Tot zover enig geronk. In 2014 presenteerde uitgeverij Douane op 22/11 in Café Eijlders de pracht bundel: 'een vrouw schrijft een jongen'. Sven Ariaans schreef in zijn juryjrapport Festina Lente Amsterdam: “Het is iemand die je zenuwen blootlegt om vervolgens op vaderlijke toon te zeggen dat die pijn jouw pijn moet zijn en dat er geen zalf bestaat. Elke cognitieve dissonantie die je voor jezelf op prettig hypocriete wijze had opgeheven, wordt je ingewreven, of zoals medejurylid Simon Vinkenoog het kernachtig zei: "hij verschaft illusieloos inzicht in de werkelijkheid". Ik voel me in deze omschrijving wel thuis.) 'je bent erg mens' van pom wolff verscheen in de befaamde Windroosserie in september 2005 en was in een mum van tijd uitverkocht. Nieuw werk - 'toen je stilte stuurde' verscheen op 18 november 2006 wederom bij Uitgeverij Holland te Haarlem. ook deze bundel was meteen uitverkocht. erik jan Harmens interviewde pom wolff over deze bundel in de avonden van villa VPRO.

Laat een reactie achter